Wegańskie fish and chips z kwiatów bananowca Praktykulinarni



Wegańskie fish and chips z kwiatów bananowca House of Asia Praktykulinarni

Tradycyjna Ryba z frytkami ma miłośników na całym świecie. Teraz popularni Praktykulinarni postanowili zmierzyć się z obiadowym klasykiem. Przy użyciu kwiatu bananowca, sosu sojowego i aromatycznych przypraw stworzyli wersję, która jest dostępna również dla wegan.

Składniki

  • ½ liścia Nori
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 250 g kwiatu bananowca banana blossom
  • 6 łyżek mąki
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
  • 2 łyżki majonezu wegańskiego
  • 1 łyżki jogurtu sojowego
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki posiekanych kaparów
  • 150 g mrożonego groszku
  • 3 duże ziemniaki pokrojone na frytki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • 4 łyżki oleju 
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Kwiaty bananowca opłucz z zalewy, dokładnie odsącz.
  2. Na talerz wsyp 2 łyżki mąki, dodaj paprykę w proszku, pokruszone listki nori i wymieszaj. Do miski wsyp resztę mąki, wlej tyle zimnej wody, żeby uzyskać bardzo gęste ciasto naleśnikowe (ok. 100 ml). Dodaj 2 łyżki sosu sojowego. Przypraw pieprzem.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój. Wymieszaj z łyżką oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na ok. 25 minut. Frytki możesz też usmażyć. 
  4. Groszek zalej przegotowaną, gorącą wodą, po 5 minutach odcedź.
  5. Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj resztę sosu sojowego, sok z cytryny, szczypior i kapary.
  6. Kwiaty bananowca panieruj w mące z dodatkami, potem w gęstym cieście naleśnikowym. Smaż na złoty kolor, obracając w trakcie. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 
  7. Podawaj z frytkami, groszkiem i sosem.