Wege burger z zielonym jackfruitem i sosem teriyaki



Wege burger z zielonym jackfruitem i sosem teriyaki House of Asia

Jackfruit to tropikalny owoc, który dzięki swojej włóknistej strukturze oraz absorbcji smaku i aromatu z dodanych do niego przypraw i sosów z powodzeniem stanowi substytut mięsa. Wypróbuj przepis na wege burgera i zaskocz wszystkich mięsożerców!

Składniki

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Jackfruita wyłóż na sitko i dobrze odsącz, a następnie odkrój zdrewniałe końcówki i za pomocą widelca poszarp owoc na kawałki przypominające włókna.
  2. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim jackfruita na złoty kolor, a następnie dodaj sos teriyaki i smaż około 5 minut tak, aby nadmiar sosu został wchłonięty przez owoc.
  3. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim przekrojone na pół bułki. W międzyczasie, w małej misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu.
  4. Złóż burgera w następującej kolejności: posmaruj bułkę sosem, nałóż surówkę colesław, smażonego jackfruita, a na koniec ułóż warzywa i przykryj drugą częścią bułki.