
Wege curry z dynią i tofu

Rozgrzewające wege curry z dynią, kalafiorem i tofu to idealny sposób na szybki, pełnowartościowy posiłek. Bogate w antyoksydanty i przyprawy o właściwościach przeciwzapalnych, takie jak pasta curry, to danie to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i wsparcie dla zdrowia!
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 20 g Pasty Curry czerwonej House of Asia
- 400 ml Mleczka kokosowego 5 – 7 % House of Asia
- 1 łyżka Sosu rybnego House of Asia
- 300 g dyni hokkaido lub piżmowej pokrojonej w grubą kostkę
- 200 g kalafiora podzielonego na różyczki
- ½ puszki pomidorów w puszce bez skóry
- 100 g papryki czerwonej w jednym kawałku
- 2 średnie ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę
- 300 g tofu naturalnego pokrojonego w grubszą kostkę
Do podania:
- Limonka oraz garść liści kolendry
Sposób przygotowania
- Warzywa upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Z papryki zdejmij skórę i pokrój w grubszą kostkę.
- Do garnka wlej troszkę mleczka kokosowego, dodaj pastę curry i doprowadź do wrzenia ciągle mieszając. Dodaj pozostałe mleczko, pomidory, tofu oraz upieczone warzywa. Jeśli będzie taka potrzeba dolej trochę wody. Chwilę podgotuj i dopraw do smaku sosem rybnym.
- Podawaj z cząstką limonki oraz świeżą kolendrą.
TIP. Zjedz jedną porcję, a drugą zostaw na obiad dnia następnego.