Wegetariańska zupa z grzybami Shiitake i tofu



Wegetariańska zupa z grzybami Shiitake i tofu House of Asia

Pyszna i rozgrzewająca zupa pełna smaku umami w wersji wegetariańskiej to smaczny i odżywczy posiłek. Występujące w zupie grzyby Shiitake podkreślą jej wyrazisty smak, a dodatek świeżych ziół nada świeżego aromatu.

 

Składniki

  • 4 grzyby Shiitake
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 150 g makaronu Mie, ugotowanego
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 40 g tofu, pokrojonego w małą kostkę
  • 2 białka jaj, rozkłócone widelcem
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 cm imbiru, drobno pokrojony
  • kilka gałązek dymki, pokrojone w 1 cm kawałki
  • kilka gałązek świeżej kolendry, drobno pokrojone
  • pieprz, do smaku

Sposób przygotowania

  1. Grzyby przygotuj wg wskazań na opakowaniu. Odsącz i pokrój w plastry.
  2. Bulion zagotuj na małym ogniu. W małej miseczce wymieszaj mąkę z 2 łyżkami wody i wlej do bulionu. Dobrze wymieszaj, żeby nie powstały grudki. Dodaj sos sojowy i dopraw pieprzem.
  3. Do delikatnie gotującego się bulionu wlej białka jaj, powoli i delikatnie wymieszaj. Dodaj imbir, tofu, grzyby. Gotuj przez 5 minut.
  4. Do miseczek nałóż porcje makaronu i nalej zupę. Podawaj posypane kolendrą i dymką.