Kuchnia tajska Przepisy

Wegetariański Pad Thai

Vege Pad Thai House of Asia

Pad Thai jest jedną z najbardziej popularnych tajskich dań. Połączenie makaronu ryżowego, sosu rybnego oraz warzyw idealne jest dla osób lubiących lekkostrawne dania.

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

200 g makaronu ryżowego 5mm
2 łyżki sosu Pad Thai
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżeczki cukru
1 łyżka czosnku drobno posiekanego
50 g żółtej cukinii pokrojonej w cienkie paski
50 g zielonej cukinii pokrojonej w cienkie paski
30 g cebuli czerwonej pokrojonej w grubą kostkę
10 g dymki pokrojonej w małe kawałki
30 g kiełków fasoli mung
2 jajka
Olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania

1. Namocz makaron w misce z letnią wodą przez ok 30 min.
2. Na średnim ogniu usmaż czosnek na złoto, dodaj jajka i smaż dalej 2 min., kolejno dołóż cukinię, cebulę i makaron. Smaż do momentu gdy makaron będzie miękki.
3. Dołóż sos Pad Thai, sos rybny, cukier i dobrze wymieszaj.
4. Podawaj z kiełkami fasoli mung i dymką.

Wróć do poprzedniej strony