Czy próbowaliście kiedy azjatyckich spring rolls z marchewką i pulpą mango? To świetne połączenie, które na pewno Was orzeźwi. Dodatkowo drobiny pikanterii temu daniu nadaje papryczka chili, która idealnie komponuje się z resztą składników. Sprawdźcie sami!
Składniki
Sos orzechowy:
Do podania:
|
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj według wskazań na opakowaniu.
- W misce wymieszaj marchewkę, ogórka, fasolkę, sałatę, papryczkę chili oraz dymkę. Dodaj pulpę mango i dopraw do smaku przyprawą do kuchni chińskiej.
- Papier ryżowy delikatnie namocz wodą i połóż na desce. Posmaruj go delikatnie sosem sriracha, a następnie na środku ułóż warzywa i odrobinę makaronu. Całość zwiń w zwartą rolkę.
- Rolki przetnij na pół i podawaj z sosem słodkim chili, sosem sojowym lub innym, wybranym według własnych preferencji.
Sos:
- Posiekaj drobno czosnek i imbir.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Podawaj spring rollsy z przygotowanym sosem orzechowym, sosem słodkim chili.
|