
Wieprzowina po wietnamsku

Doskonała propozycja na ekspresowy obiad pełen orientalnych smaków! Soczyste mięso, chrupiące warzywa i delikatne pędy bambusa House of Asia skąpane w aromatycznym sosie ostrygowym i rybnym. Całość dopełnia jajko sadzone, które dodaje aksamitności każdemu kęsowi. Gotowe w 20 minut – idealne na szybki, ale wyjątkowy posiłek!
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 1/2 opakowania Pędów bambusa House of Asia
- 1 łyżka Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia
- 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 400 g wieprzowiny mielonej
- 1 cebula pokrojona w pióra
- 100 g papryki drobno pokrojonej
- 1 łyżka imbiru obranego i startego
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 papryczka chili bez pestek
- 5 g cukru
- 100 ml wody
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki szczypiorku drobno posiekanego
- 2 łyżki wody zimnej
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso dokładnie je rozdrabniając i mieszając od czasu do czasu. Przełóż do miski. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, paprykę, imbir, czosnek i chili. Dodaj sos rybny, cukier i wodę, smaż całość około 3 minuty.
- Włóż mięso z powrotem na patelnię, dodaj wypłukane pędy bambusa i dokładnie wymieszaj. Dopraw sosem ostrygowym, przyprawą chińską i podsmaż całość około 1 minutę. W razie potrzeby można zagęścić sos skrobią wymieszaną z zimną wodą.
- Usmaż jajka sadzone.
- Mięso przełóż na talerz. Na wierzch połóż jajko sadzone i posyp całość szczypiorkiem. Danie można podać z ulubionymi warzywami oraz ugotowanym ryżem.