Wieprzowina po wietnamsku

Doskonała propozycja na ekspresowy obiad pełen orientalnych smaków! Soczyste mięso, chrupiące warzywa i delikatne pędy bambusa House of Asia skąpane w aromatycznym sosie ostrygowym i rybnym. Całość dopełnia jajko sadzone, które dodaje aksamitności każdemu kęsowi. Gotowe w 20 minut – idealne na szybki, ale wyjątkowy posiłek!

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż mięso dokładnie je rozdrabniając i mieszając od czasu do czasu. Przełóż do miski. Na tej samej patelni podsmaż cebulę, paprykę, imbir, czosnek i chili. Dodaj sos rybny, cukier i wodę, smaż całość około 3 minuty.
  2. Włóż mięso z powrotem na patelnię, dodaj wypłukane pędy bambusa i dokładnie wymieszaj. Dopraw sosem ostrygowym, przyprawą chińską i podsmaż całość około 1 minutę. W razie potrzeby można zagęścić sos skrobią wymieszaną z zimną wodą.
  3. Usmaż jajka sadzone.
  4. Mięso przełóż na talerz. Na wierzch połóż jajko sadzone i posyp całość szczypiorkiem. Danie można podać z ulubionymi warzywami oraz ugotowanym ryżem.