Wiosenna sałatka z grillowanymi szparagami



Wiosenne smaki w orientalnym wydaniu. Szparagi w wersji ze świeżą sałatką to kolejna propozycja przyrządzenia sezonowych warzyw. Chrupiące i intensywne w smaku szparagi w połączeniu z lekkimi warzywami w azjatyckim sosie sprawdzą się jako pożywny lunch w pracy.

Składniki

  • 500 g zielonych szparagów
  • 300 g czerwonej kapusty poszatkowanej
  • 100 g marchewki startej na wiórki
  • ¼ szklanki dymki posiekanej
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plasterki
  • 2 łyżki oliwy

Sos:

  • 3 łyżeczki czarnego octu ryżowego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju z sezamu
  • ½ łyżeczki posiekanego imbiru
  • ½ łyżeczki posiekanego czosnku

Sposób przygotowania

  1. Składniki sosu połącz ze sobą, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
  2. Szparagi przekrój wzdłuż obieraczką, posmaruj oliwą i grilluj po 2 min z każdej strony.
  3. W dużej misce wymieszaj przygotowane warzywa i sos.