Wrapy z wieprzowiną w panierce panko z sosem tonkatsu



Wrapy z wieprzowiną w panierce panko z sosem tonkatsu House of Asia Casa de Mexico food_square

Macie ochotę na chrupiące wrapy? Jeśli tak to mamy dla Was pyszny przepis na wrapy z wieprzowiną, sosem tonkatsu i warzywami od food_square. Soczyste mięso, słodki sos oraz kolorowe warzywa to połączenie niemal idealne. To jak skusicie się?

Składniki

Wieprzowina tonkatsu:

  • 100 g panierki panko
  • 400 g schabu wieprzowego (4 plastry)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • pieprz, sól

 Pikantna sałatka:

  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 100 g czerwonej kapusty
  • 100 g marchwi
  • 50 g miksu ulubionych sałat
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka płatków gochugaru

  Dodatkowo:

Sposób przygotowania

Wieprzowina tonkatsu

  1. Wieprzowinę pokrój w 1 cm plasterki i rozwałkuj, aby ją spłaszczyć. Kawałki mięsa posól i posyp pieprzem.
  2. Następnie oprósz je mąką, zanurz w rozbełtanym jajku i panieruj w panko. Wrzuć je na mocno rozgrzany olej i smaż po 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

 Pikantna sałatka

  1. Kapustę drobno posiekaj, cebulę pokrój w piórka, a marchew w cienkie paseczki.
  2. W miseczce połącz majonez z pastą gochujang, płatkami gochugaru, sokiem z limonki i kolendrą.
  3. Dressingiem polej sałatkę i dokładnie wymieszaj.

Wrapy

  1. Na grillu elektrycznym lub rozgrzanej patelni grillowej podpiecz wrapy z obu stron (po ok. 1 minucie z każdej). W tym czasie możesz również podgrzać w ten sam sposób wieprzowinę, aby była ciepła i chrupiąca.
  2. Jeszcze ciepłe wrapy złóż na pół i nadziej pikantną sałatką, wieprzowiną tonkatsu pokrojoną w plastry oraz pokrojonym awokado. Wnętrze wrapa polej sosem tonkatsu.
  3. Danie udekoruj świeżą kolendrą i czarnym sezamem. Podawaj z ćwiartkami limonki obok, aby każdy mógł skropić je sokiem.