
Yaki Onigiri z pastą z łososia i sałatką z ogórka i Wakame – Gotuj z Diego

Złociste, aromatyczne i pełne umami – te japońskie ryżowe trójkąty w wersji smażonej to coś, czego musisz spróbować! Do tego lekka, orzeźwiająca sałatka z ogórka i Wakame, która idealnie balansuje smaki. Zrób je w domu i poczuj smak Japonii! Za przepis dziękujemy Gotuj z Diego.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
Onigiri:
- 2 kubeczki Ryżu do sushi House of Asia
- 1-2 łyżki prażonego Sezamu jasnego House of Asia
- ½ łyżeczki soli
Pasta z pieczonego łososia:
- 1 łyżeczka Srirachy House of Asia
- 1 łyżeczka Sosu sojowego Yamasa
- 200 g surowego łososia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Marynata do onigiri:
- 1 łyżka Mirin House of Asia
- 1 łyżeczka Oleju sezamowego House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty Miso Shiro jasna House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego Yamasa
- 1 ząbek czosnku (starty)
- 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sałatka z ogórka i wakame:
- 1 łyżka Wakame House of Asia
- 1 łyżka Sosu do ryżu House of Asia
- 1 łyżka Sosu sojowego Yamasa
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
- Gotowanie ryżu:
Ryż do sushi dokładnie opłucze (4-5 razy), aż woda stanie się prawie przezroczysta. Gotuj w ryżowarze lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając ½ łyżeczki soli. Po ugotowaniu odstaw do lekkiego przestygnięcia i wymieszaj z prażonym sezamem.
- Pieczenie łososia:
Łososia natrzyj ¼ łyżeczki soli i odstaw na 5 minut. Osusz, a następnie piecz w 200°C przez 13 minut w piekarniku lub air fryerze.
- Przygotowanie sałatki:
Suszone glony wakame namocz w ciepłej wodzie przez 5-10 minut, następnie opłucz i pokrój na mniejsze części. Ogórka pokrój w cienkie plasterki. W misce połącz glony wakame i ogórka z zaprawą do sushi House of Asia, sosem sojowym Yamasa, cukrem i prażonym sezamem.
- Przygotowanie pasty z łososia:
Upieczonego łososia rozdrobnij widelcem. Dodaj majonez, srirachę, sos sojowy Yamasa i szczypiorek, dokładnie wymieszaj.
- Przygotowanie marynaty do onigiri:
W misce wymieszaj sos sojowy Yamasa, mirin, olej sezamowy, starty czosnek i pastę miso.
- Formowanie i smażenie onigiri:
Zwilżamy ręce wodą i formuj trójkątne onigiri i nadziej pastą z łososia (można użyć foremki). Każde onigiri posmaruj przygotowaną marynatą miso i delikatnie obsyp skrobią ziemniaczaną (dzięki temu będą chrupiące). Na patelni rozgrzej olej sezamowy, smaż onigiri po 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Po przewróceniu na drugą stronę ponownie posmaruj marynatą i obsyp skrobią.
- Podanie:
Podaj chrupiące yaki onigiri z orzeźwiającą sałatką z ogórka i wakame.