Yaki Onigiri z pastą z łososia i sałatką z ogórka i Wakame – Gotuj z Diego

Złociste, aromatyczne i pełne umami – te japońskie ryżowe trójkąty w wersji smażonej to coś, czego musisz spróbować! Do tego lekka, orzeźwiająca sałatka z ogórka i Wakame, która idealnie balansuje smaki. Zrób je w domu i poczuj smak Japonii! Za przepis dziękujemy Gotuj z Diego.

5 / 5. Ilość głosów: 282

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

Onigiri:

Pasta z pieczonego łososia:

  • 1 łyżeczka Srirachy House of Asia
  • 1 łyżeczka Sosu sojowego Yamasa
  • 200 g surowego łososia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Marynata do onigiri:

Sałatka z ogórka i wakame:

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżu:

Ryż do sushi dokładnie opłucze (4-5 razy), aż woda stanie się prawie przezroczysta. Gotuj w ryżowarze lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając ½ łyżeczki soli. Po ugotowaniu odstaw do lekkiego przestygnięcia i wymieszaj z prażonym sezamem.

  1. Pieczenie łososia:

Łososia natrzyj ¼ łyżeczki soli i odstaw na 5 minut. Osusz, a następnie piecz w 200°C przez 13 minut w piekarniku lub air fryerze.

  1. Przygotowanie sałatki:

Suszone glony wakame namocz w ciepłej wodzie przez 5-10 minut, następnie opłucz i pokrój na mniejsze części. Ogórka pokrój w cienkie plasterki. W misce połącz glony wakame i ogórka z zaprawą do sushi House of Asia, sosem sojowym Yamasa, cukrem i prażonym sezamem.

  1. Przygotowanie pasty z łososia:

Upieczonego łososia rozdrobnij widelcem. Dodaj majonez, srirachę, sos sojowy Yamasa i szczypiorek, dokładnie wymieszaj.

  1. Przygotowanie marynaty do onigiri:

W misce wymieszaj sos sojowy Yamasa, mirin, olej sezamowy, starty czosnek i pastę miso.

  1. Formowanie i smażenie onigiri:

Zwilżamy ręce wodą i formuj trójkątne onigiri  i nadziej pastą z łososia (można użyć foremki). Każde onigiri posmaruj przygotowaną marynatą miso i delikatnie obsyp skrobią ziemniaczaną (dzięki temu będą chrupiące). Na patelni rozgrzej olej sezamowy, smaż onigiri po 2 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Po przewróceniu na drugą stronę ponownie posmaruj marynatą i obsyp skrobią.

  1. Podanie:

Podaj chrupiące yaki onigiri z orzeźwiającą sałatką z ogórka i wakame.

 

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos mirin przyprawa 200ml House of Asia

Sos Mirin przyprawa 200 ml

Nowość
Bestseller
Sos do ryżu do sushi 200ml House of Asia

Sos do ryżu do sushi 200 ml

Nowość
Bestseller
Wodorosty Wakame 30g House of Asia

Wodorosty Wakame 30 g

Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 500g House of Asia

Ryż do sushi 500 g

Nowość
Bestseller
Pasta Miso Shiro jasna 120g House of Asia

Pasta Miso Shiro jasna 120 g

Nowość
Bestseller
Sezam biały 50 g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI