Żeberka wieprzowe gotowane na parze w parowniku bambusowym



Żeberka wieprzowe gotowane na parze w parowniku bambusowym House of Asia

Nasz szef kuchni zdradzi Wam sekret na idealnie przygotowane żeberka gotowane na parze w parowniku bambusowym. Za sprawą marynaty z sosu sojowego będą one niezwykle soczyste i miękkie.

Składniki

  • 1 łyżka pasty z czosnku lub 2-3 ząbki świeżego czosnku
  • 1 łyżeczka pasty z imbiru lub 2 cm posiekanego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego 
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej papryczki chilli 
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 pęczek dymki drobno pociętej

Sposób przygotowania

  1. Pokrój żeberka na małe kawałki, zamarynuj przez min. godzinę – najlepiej zostaw na całą noc.
  2. Ułóż żeberka na talerzu, wsadź do steamera i gotuj na dużym ogniu przez 25-30 min, Wyjmij talerz posyp dymką i podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami.