Zielone curry z warzywami i pastą z kolendry



Zielone curry z warzywami i pastą z kolendry Karolina Kos House of Asia

Masz ochotę na pikantny klasyk kuchni tajskiej? Wypróbuj zielone curry z warzywami i pastą z kolendry, która nadaje całości wyjątkowego aromatu. Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Karolina Kos.

Składniki

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż czosnek, imbir oraz pora. Dodaj 2 łyżki gęstej części mleczka kokosowego, pastę z kolendry oraz paprykę. Duś pod przykryciem przez 3 minuty.
  3. Następnie dodaj liście limonki kaffir oraz pastę curry. Wymieszaj dokładnie, a jeśli całość będzie za gęsta, dolej odrobinę mleczka kokosowego.
  4. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż pieczarki, aż lekko zbrązowieją.
  5. Do garnka dodaje brokuła i pozostałe mleczko kokosowe. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj pieczarki i wlej sok z limonki. Wymieszaj.
  6. Danie podawaj z ryżem, posypane kolendrą oraz papryczką chili.