Zielony jackfruit z pastą Tikka Masala



Zielony jackfruit z pastą tikka masala House of Asia

Owoc chlebowca, czyli egzotyczny jackfruit to hit nowoczesnej kuchni. Jego niedojrzałe owoce, dzięki swojej konsystencji, są idealnym zamiennikiem mięsa. Jackfruit w połączeniu z pastą np. Tikka Masala stworzy aromatyczne, kremowe danie.

Składniki

Do podania: ugotowany Ryż jaśminowy lub chlebek naan

Sposób przygotowania

  1. Jackfruita wyjmij z puszki i przepłucz pod bieżącą wodą następnie dobrze osusz. Odetnij twarde końce, a resztę owocu rozgnieć nożem lub widelcem.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę wraz z czosnkiem dodaj jackfruita i podsmaż na rumiany kolor. Dodaj pastę i smaż 2-3 minuty. Wlej bulion i duś przez około 6-8 minut. Dodaj śmietankę wymieszaj i zagotuj .
  3. Podawaj z ryżem lub chlebkiem naan i świeżą kolendrą .