Makaron Udon w sosie Satay



Makaron udon w sosie Satay Bartłomiej Włodarczyk House of Asia

Łapcie przepis na smakowity Udon w orzechowym sosie. Przepis jest turbo szybki i turbo smaczny. Szybkość to główna zaleta naszego gotowego makaronu Udon House of Asia i aromatycznej pasty Kanokwan. Za przygotowanie tego dania dziękujemy Bartłomiej Włodarczyk.

Składniki

·       3 opakowania Makaronu świeżego Udon House of Asia

·       30 ml Sosu sojowego ciemnego House of Asia

·       35 g Pasty curry czerwonej Kanokwan

·       200 ml Mleczka kokosowego light 11% Kara

·       300 g mięsa z piersi kurczaka pokrojonego w kostkę

·       240 g papryki czerwonej pokrojonej w paski

·       100 g świeżego szpinaku

·       40 g masła orzechowego

·       30 ml soku z limonki

·       40 g erytrytolu

·       40 g mąki pszennej

·       80 ml wody

·       30 g szczypiorku

·       10 g sezamu

·       10 g oliwy z oliwek

·       7 g przyprawy do kurczaka

Sposób przygotowania

1. Dopraw mięso przyprawą do kurczaka i obtocz je w mące.

2. Ugotuj makaron udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej 80 ml wody z makaronu do szklanki. Następnie makaron odcedź i przelej zimną wodą.

3. Do dużej miski dodaj czerwoną pastę curry, wlej sos sojowy, sok z limonki, erytrytol, masło orzechowe, mleczko kokosowe oraz wodę z gotującego się makaronu. Całość wymieszaj.

4. Podsmaż na patelni z oliwą z oliwek paprykę przez 5-6 minut. Następnie zdejmij z patelni.

5. Wyłóż kurczaka na patelnię i smaż 6-7 minut, następnie dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj paprykę, ugotowany makaron oraz gotowy sos. Całość dokładnie wymieszaj.

6. Wyłóż porcję na talerz. Posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!

PS. Jedna porcja posiada 676 kcal, w tym 40g białka, 20g tłuszczy i 85g węglowodanów.