Łapcie przepis na smakowity Udon w orzechowym sosie. Przepis jest turbo szybki i turbo smaczny. Szybkość to główna zaleta naszego gotowego makaronu Udon House of Asia i aromatycznej pasty Kanokwan. Za przygotowanie tego dania dziękujemy Bartłomiej Włodarczyk.
Składniki· 3 opakowania Makaronu świeżego Udon House of Asia · 30 ml Sosu sojowego ciemnego House of Asia · 35 g Pasty curry czerwonej Kanokwan · 200 ml Mleczka kokosowego light 11% Kara · 300 g mięsa z piersi kurczaka pokrojonego w kostkę · 240 g papryki czerwonej pokrojonej w paski · 100 g świeżego szpinaku · 40 g masła orzechowego · 30 ml soku z limonki · 40 g erytrytolu · 40 g mąki pszennej · 80 ml wody · 30 g szczypiorku · 10 g sezamu · 10 g oliwy z oliwek · 7 g przyprawy do kurczaka |
Sposób przygotowania1. Dopraw mięso przyprawą do kurczaka i obtocz je w mące. 2. Ugotuj makaron udon zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej 80 ml wody z makaronu do szklanki. Następnie makaron odcedź i przelej zimną wodą. 3. Do dużej miski dodaj czerwoną pastę curry, wlej sos sojowy, sok z limonki, erytrytol, masło orzechowe, mleczko kokosowe oraz wodę z gotującego się makaronu. Całość wymieszaj. 4. Podsmaż na patelni z oliwą z oliwek paprykę przez 5-6 minut. Następnie zdejmij z patelni. 5. Wyłóż kurczaka na patelnię i smaż 6-7 minut, następnie dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Dodaj paprykę, ugotowany makaron oraz gotowy sos. Całość dokładnie wymieszaj. 6. Wyłóż porcję na talerz. Posyp posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego! PS. Jedna porcja posiada 676 kcal, w tym 40g białka, 20g tłuszczy i 85g węglowodanów.
|