Żółte curry z dorsza z pomidorkami cherry



Składniki

  • 300 g filetu z dorsza ze skórą; pokrojonego w 3 cm kostkę
  • 1 średnia cebula; pokrojona w 1 cm kostkę
  • 1 średni bakłażan; pokrojony w 2 cm kostkę
  • 120 g pomidorków koktajlowych; przekrojone na pół
  • 1,5 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 3-4 łyżki żółtej pasty curry (w zależności od ostrości)
  • 3 liście kaffiru
  • sok z 0,5 limonki
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
  • 6 sztuk świeżej kukurydzy baby; pokrojonej w 2 cm kawałki
  • 4 cm korzenia imbiru; pokrojonego w zapałki
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • 2,5 łyżki oleju kokosowego; do smażenia
  • kolendra; do dekoracji

Sposób przygotowania

  1.  Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż cebulę, imbir, bakłażana i kukurydzę.
  2. Dodaj żółtą pastę curry oraz kurkumę i smażymy do uwolnienia aromatu.
  3.  Wlej mleczko kokosowe, sos rybny, sok z limonki i gotuj przez 6-8 minut na średnim ogniu.
  4. Dodaj liście kaffiru i cukier kokosowy.
  5. Na patelnię wrzuć dorsza i całość gotuj przez 4 minuty. Następnie dodaj miętę oraz pomidorki i gotuj jeszcze 3 minuty.
  6. Danie nalej do miseczek, dekoruj listkami kolendry.