Zupa botwinkowa z jajkiem



Zupa botwinkowa z jajkiem House of Asia

Sprawdźcie jak przy użyciu produktów House of Asia i Kara zrobić zupę botwinkową z jajkiem. Botwinka to obowiązkowa, sezonowa pozycja w domowym menu. Wystarczy godzinka, kilka składników i pełna smaku letnia zupa gotowa.

Składniki

4 łyżki Octu ryżowego House of Asia

2-3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3-4 ząbki czosnku drobno posiekanego

1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia

200 ml Mleczka kokosowego 23-26% Kara

1 l bulionu warzywnego 

1 pęczek botwiny z burakami 

0,5 kg ziemniaków młodych 

1 marchewka 

1 cebula 

1 pęczek kopru 

4 jajka

1 cebula 

Sól i pieprz do smaku

Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

1.  Botwinkę dobrze wypłucz w zimnej wodzie, buraki odetnij, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a liście botwinki drobno pokrój.  

2.  Marchew obierz i zetrzyj na tarce, cebulę drobno posiekaj. Na oliwie w garnku podsmaż marchew, dodaj cebulę, pastę z czosnku i smaż przez 2 -3 minuty. Wlej bulion i gotuj, aż marchew zmięknie, następnie dodaj pokrojoną botwinkę i ocet, gotuj przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe, pokrojony koper, dopraw do smaku pieprzem i sosem sojowym.

3. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo i pokrój w ćwiartki. 

4. W drugim garnku, w osolonej wodzie ugotuj ziemniaki, a następnie pokrój w plastry.

5. Do misek nałóż ziemniaki, jajka i zalej zupę.