Zupa Kimchi Jjigae



Zupa Kimchi Jjigae House of Asia

Rozgrzewająca, kwaśno – ostra zupa z kimichi to idealna pozycja do zimowego menu. Jeśli uwielbiasz kimchi i zawsze masz je w domu niczym prawdziwy Koreańczyk, całe danie przygotujesz w zaledwie 25 minut.

Składniki

2-3 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia

1 saszetka Pasty Kimchi lub 50 g Sosu Kimchi House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

2 łyżki Pasty Gochujang z papryczek chili Sempio

2 szklanki pokrojonego w kostkę kimchi

1 szklanka soku z kimchi

16 obranych krewetek

1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego

50 g marchewki pokrojonej w cienkie zapałki

50 g białej rzepy pokrojonej w cienkie zapałki

1 cebula pokrojona w kostkę

Olej do smażenia

1 pęczek zielonej dymki drobno pokrojonej

Sposób przygotowania

1. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, pastę z czosnku, imbiru i chili, rzepę, marchewkę, smaż na średnim ogniu 3 minuty cały czas mieszając.

2. Następnie dodaj kimchi, pastę gochujang oraz pastę lub sos kimchi, duś całość przez 2-3 minuty, wlej sok z kimchi oraz bulion, doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

3.Krewetki smaż na oleju, po minucie z każdej strony.

4.Do misek nałóż krewetki, wlej zupę, pod koniec dodaj dymkę i dopraw sosem sojowym.