Zupa miso to tradycyjna japońska zupa samurajów! Głównym składnikiem dania jest pasta miso, która stanowi rodzaj bulionu. Danie to idealnie sprawdzi się o każdej porze dnia i jest bardzo szybkie do przygotowania.
Składniki
- 1 łyżka pasty miso
- 1 łyżeczka wodorostów wakame
- 100g pokrojonego w kostki tofu
- 4 szt. krewetek
- 4 liście kapusty bok choy
- garść szczypiorku
- 2 szklanki wody
|
Sposób przygotowania
- Rozpuść pastę miso we wrzątku i dobrze wymieszaj.
- Następnie dodaj tofu, wodorosty wakame, rozmrożone krewetki i gotuj przez 5 minut na wolnym ogniu.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny i połóż połówki kapusty wewnętrzną stroną do dołu. Smaż przez 3-4 minuty na dość dużym ogniu po czym odwróć i smaż kolejne 2 minuty.
- Na koniec do zupy dodaj kapustę bok choy i szczypiorek do dekoracji.
Gotowe!
|