Zupa miso z tofu i Wakame

Bomba antyoksydantów? To właśnie zupa miso! Ten japoński specjał to sekret zdrowia i młodego wyglądu. Dzięki paście miso, przygotowanej z fermentowanej soi i ryżu, działa jak naturalny antybiotyk. Ma delikatny, lekko słony smak, który rozgrzewa, dodaje energii i jednocześnie jest lekkostrawny. Idealna na początek dnia, a także polecana dla osób na diecie odchudzającej. Koniecznie sprawdź inne przepisy na japońską zupę miso i odkryj jej różnorodne oblicza.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Składniki

Sposób przygotowania

1. Makaron i wodorosty przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Grzyby shiitake mocz w ciepłej wodzie, aż będą miękkie i pokrój je w plastry.

3. W garnku rozgrzej olej, podsmaż przez minutę cebulę, czosnek, imbir, marchewkę i grzyby.

4. Zalej wszystko wodą, dodaj sos sojowy i tofu. Gotuj przez 7 minut, pod koniec wlej olej sezamowy, dodaj miso i gotuj chwilę, aż pasta się rozpuści.

5. Wyłóż w miskach makaron, wakame, zalej zupą miso.

6. Danie udekoruj szczypiorem.