Zupa miso z tofu i Wakame



Przepis na zupę miso z tofu i wakame House of Asia

Bomba antyoksydantów to właśnie miso! Ta zupa to sekret zdrowia i młodego wyglądu. Działa jak naturalny antybiotyk, a to za sprawą pasty miso, która jest zrobiona ze specjalnie fermentowanej soi i ryżu. Ma delikatny i lekko słony smak. Rozgrzewa i dodaje energii, a przy tym jest lekkostrawna. Można zacząć od niej dzień, ale jest też polecana dla osób na diecie odchudzającej.

Składniki

Sposób przygotowania

1. Makaron i wodorosty przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Grzyby shiitake mocz w ciepłej wodzie, aż będą miękkie i pokrój je w plastry.

3. W garnku rozgrzej olej, podsmaż przez minutę cebulę, pastę z czosnku, pastę z imbiru, marchewkę i grzyby.

4. Zalej wszystko wodą, dodaj sos sojowy i tofu. Gotuj przez 7 minut, pod koniec wlej olej sezamowy, dodaj miso i gotuj chwilę, aż pasta się rozpuści.

5. Wyłóż w miskach makaron, wakame, zalej zupą miso.

6. Danie udekoruj szczypiorem.