Zupa Pho z tofu i boczniakami Praktykulinarni



Zupa Pho z tofu i boczniakami Praktykulinarni House of Asia

Masz ochotę na gorący, rozgrzewający bulion w wietnamskim stylu? Wypróbuj smakowitą zupę Pho w wersji wegańskiej z dodatkiem tofu oraz boczniaków. Przepis przygotowany we współpracy z influencerem Praktykulinarni

Składniki

  • 50 g pasty Pho
  • 200 g makaronu ryżowego 5mm
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4 grzyby shiitake
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2,5 l wody zimnej
  • 2 ząbki czosnku
  • 225 g tofu naturalnego pokrojonego w kostkę
  • 40 g boczniaków oczyszczone i pokrojone w paski
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g kiełków koniczyny
  • 1 szalotka pokrojona w piórka
  • 3 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • Kawałek kory cynamonu
  • 2 łyżki szczypiorku posiekanego
  • 3 łyżki kolendry posiekanej

Ocet chili:

  • 5 łyżek octu ryżowego
  • 1 papryczka chili drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane

Do podania:

TIP: Zamiast czosnku możesz użyć pasty z czosnku.

Sposób przygotowania

  1. W miseczce wymieszaj chili oraz czosnek. Następnie zalej całość octem, wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  2. Wszystkie warzywa z włoszczyzny obierz i pokrój w mniejsze części. Następnie przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj grzyby shiitake, goździki, anyż, czosnek, cynamon i sos sojowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie usuń włoszczyznę. Grzyby shiitake pokrój na mniejsze kawałki i ponownie wrzuć do bulionu. Dodaj pastę Pho i wymieszaj całość.
  3. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  4. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż tofu. Na tej samej patelni rozgrzej pozostały olej i przesmaż boczniaki.
  5. Do misek nałóż porcję makaronu, kiełków, boczniaków, tofu, szalotki, szczypiorku oraz kolendry. Całość zalej gorącym bulionem. Podawaj z sosem Sambal Oelek, cząstką cytryny oraz octem chili