Zupa Tom Kha Martyny Chomackiej



Zupa Tom Kha Martyny Chomackiej House of Asia

Sięgnij po ekspresową, ale pyszną zupę Tom Kha z przepisu Martyny Chomackiej. Jest kokosowo, aromatycznie i cytrusowo. Tom Kha to bardzo popularna tajska zupa, której podstawą jest mleczko kokosowe i trawa cytrynowa. Dzięki naszej paście, w której wyważyliśmy wszystkie składniki, danie jest zarazem słodkie, pikantne i lekko kwaśne jednocześnie.

 

 

Składniki

2 puszki 400 ml Mleczka kokosowego House of Asia 5-7%

3 łyżki Pasty Tom Kha House of Asia

2-3 łyżki Sosu sojowego House of Asia

1 pierś z kurczaka

opakowanie boczniaków lub jasnych grzybków Shimeji 

pół kostki tofu

pół łyżeczki cukru brązowego 

300-400 ml wywaru

15-20 pomidorków koktajlowych

3 cebulki szalotki

3 liście limonki Kaffir

łodyga trawy cytrynowej

pęczek kolendry

garść kiełków fasolki Mung

1 limonka

Sposób przygotowania

1. Szalotkę obierz i podsmaż na odrobinie oleju. Tofu pokrój w kostkę, kurczaka w cienkie plasterki.

2. Pastę Tom Kha wrzuć do szalotki na patelnię i smaż przez minutę. Dorzuć zgniecioną łodygę trawy cytrynowej i kawałki piersi z kurczaka. Dolej mleczko kokosowe, bulion i gotuj przez 10-15 min.

3. Pomidorki pokrój na pół. Grzyby rozdziel w kępki. Kolendrę posiekaj. Wrzuć je do zupy na ostatnie 3 minuty. Zupę na końcu dopraw limonką, sosem sojowym, oraz cukrem, jeśli jest taka potrzeba.

4. Zupę serwuj w miseczce, z garścią kiełków i odrobiną świeżej kolendry.