Żurek z grzybami Shiitake



Żurek z grzybami shiitake House of Asia

Żurek to znana polska potrawa, ale ze względu na gamę produktów w naszym asortymencie, które mają szerokie zastosowanie, postanowiliśmy dodać do tej potrawy trochę Azji. Przekonajcie się, że żurek z dodatkiem kremowego mleczka kokosowego i niezwykle aromatycznych oraz sprężystych grzybów Shiitake może dorównać niejednemu domowemu przepisowi.

 

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo przez 7 minut.
  2. Grzyby zalej zimną wodą i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie odcedź je i pokrój w paski, a wodę z gotowania odstaw.
  3. Marchewkę, pietruszkę oraz grzyby shiitake podsmaż w garnku na oleju, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj bulion warzywny, zakwas i całość gotuj na wolnym ogniu przez 20 min. Dopraw do smaku sosem sojowym, świeżo mielonym pieprzem, majerankiem, a pod koniec dodaj chrzan wymieszany z mleczkiem kokosowym. Doprowadź do wrzenia.
  4. Przygotowany żurek podawaj z wcześniej ugotowanym jajkiem.

TIP: Dla uzyskania mocniejszego aromatu grzybów w zupie, do przygotowania bulionu możesz użyć wody po gotowaniu grzybów shiitake.