Warzywne massaman curry

Warzywne massaman curry House of Asia

Massaman curry to delikatne, kremowe danie z dodatkiem warzyw korzennych i orzeszków. Ten przepis nasyci Was i rozgrzeje w zimne wieczory. Jak zrobić je samemu w domu? Zobaczcie nasz prosty przepis na to pyszne i aromatyczne tajskie danie.

 

 

 

 

Liczba porcji:

2

Czas: 25 min

Poziom:

Poziom:

Składniki

  • 3 łyżki pasty massaman curry
  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7 %
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 100 g korzenia pietruszki pokrojonego w kostkę
  • 100 g marchewki pokrojonej w kostkę
  • 100 g średnich ziemniaków pokrojonych w 1,5 cm kostkę
  • 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych bez soli

Sposób przygotowania

  1. Orzeszki upraż na suchej patelni.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej 100 ml mleczka kokosowego, wmieszaj pastę curry i gotuj do uwolnienia się aromatu.
  3. Dodaj cebulę, następnie marchew, pietruszkę i ziemniaki. Smaż mieszając przez 1 min.
  4. Dodaj pozostałe mleczko, orzeszki, cukier i sos rybny, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż warzywa zmiękną.

TIP: Do tego dania możesz dodać również dynię. 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią



Przepis na tajską zupę Tom Kha z kurczakiem


Pad thai z kurczakiem

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI