Dziś mamy dla Was kolejny przepis na przepyszne sushi – tym razem na chrupiące futomaki z łososiem w tempurze! Z pomocą tempury House of Asia, wykonanie go wcale nie jest trudne. Do dzieła!
Składniki
|
Sposób przygotowania
- Ryż przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i zalewamy sosem do sushi.
- Listek nori kładziemy pionowo na macie (błyszczącą stroną do dołu) i układamy na nim ryż, zostawiając od góry pusty pasek szerokości 1 c m.
- Przy dolnej krawędzi smarujemy ryż warstwą serka. Na nim układamy łososia i ogórka. Zwijamy delikatnie rulon.
- Tempurę przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W rondel ku rozgrzewamy olej.
- Rulon panierujemy najpierw w suchej tempurze, następnie maczamy go już w przygotowanej tempurze. Wrzucamy go na rozgrzany do 180º C olej. Smażymy przez 2 minuty i natychmiast wyjmujemy na papierowy ręcznik.
- Przekładamy na deskę. Za pomocą ostrego noża, gotową rolkę kroimy na 5 kawałków. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowym.
|