Jak przygotować ryż do sushi?

Macie ochotę zjeść sushi w domu ale nie wiecie jak przygotować ryż? Sięgnijcie po przepis od naszych Mistrzów Kuchni. Aby przygotować poprawnie ryż należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które sprawią, że rolki będą trzymać się sztywno tak, aby przy braniu kawałków sushi pałeczkami rolka nie rozpadała się.

Jaki rodzaj ryżu do sushi wybrać?

Wybór odpowiedniego rodzaju ryżu ma bardzo duże znaczenie dla ostatecznego efektu naszej potrawy. Dlatego też polecamy ryż do sushi House of Asia, który wyróżnia się wysoką kleistością niewielkich i okrągłych ziaren, dzięki czemu z łatwością można go uformować w różne kształty sushi.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.2 / 5. Ilość głosów: 70

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min.

Ostrość:
Łagodne

Składniki

Ta ilość ryżu pozwoli na przygotowanie 8 rolek dla 4 osób.

Sposób przygotowania

GOTOWANIE W GARNKU: 

  1. Na brzegu dużej, głębokiej miski postaw sito. Wsyp ryż i zalej go zimną wodą, aż do przykrycia. Płucz go, obracając dłoń jakbyś wkręcał żarówkę. Czynność powtórz, do momentu aż woda w której płuczesz ryż będzie przejrzysta. 
  2. Do garnka wsyp opłukany ryż w odmierzonych, za pomocą naczynia (np. szklanki) porcjach. Wlej tyle samo wody, ile wyszło Ci szklanek ryżu (proporcja ryżu do wody 1:1). Zamknij garnek pokrywą i gotuj ryż przez 10 minut. Po tym czasie wyłącz kuchenkę i zostaw ryż pod przykryciem na 15 minut, do zaparowania.
  3. Ryż po ugotowaniu ostudź, zanim dodasz zalewę.
  4. Do octu dodaj cukier i dobrze go rozpuść. Możesz go delikatnie podgrzać, wtedy cukier łatwiej się rozpuści.
  5. Ryż zalej zalewą i wymieszaj. Gotowe!

GOTOWANIE W RYŻOWARZE: 

  1. Na brzegu dużej, głębokiej miski postaw sito. Wsyp ryż i zalej go zimną wodą, aż do przykrycia. Płucz go, obracając dłoń jakbyś wkręcał żarówkę. Czynność powtórz, do momentu aż woda w której płuczesz ryż będzie przejrzysta. 
  2. Do miski ryżowaru wsyp opłukany ryż w odmierzonych, za pomocą dołączonej miarki porcjach. Wlej tyle samo wody, ile wyszło Ci miarek ryżu (proporcja ryżu do wody 1:1). Zamknij ryżowar pokrywą i gotuj automatycznie jak wskazuje producent urządzenia.
  3. Ryż po ugotowaniu ostudź, zanim dodasz zalewę.
  4. Do octu dodaj cukier i dobrze go rozpuść. Możesz go delikatnie podgrzać, wtedy cukier łatwiej się rozpuści.
  5. Ryż zalej zalewą i wymieszaj. Gotowe!

 

 

 

 

...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI