Jak przygotować ryż do sushi?

Macie ochotę zjeść sushi w domu ale nie wiecie jak przygotować ryż? Sięgnijcie po przepis od naszych Mistrzów Kuchni. Aby przygotować poprawnie ryż należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które sprawią, że rolki będą trzymać się sztywno tak, aby przy braniu kawałków sushi pałeczkami rolka nie rozpadała się.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.3 / 5. Ilość głosów: 100

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min.

Ostrość:
Łagodne

Składniki

Poniższa ilość ryżu pozwoli Ci na przygotowanie 8 rolek sushi dla 4 osób.

TIPY

• Ryż przygotuj zawsze godzinę przed przygotowaniem sushi. 

• Nie płucz ryż w sitku lejąc i marnując wodę. Lepszym sposobem jest wypłukanie ryżu w misce z sitkiem. 

• Pamiętaj aby przed nałożeniem ryżu na liście Nori, ryż dobrze wystudzić. Dzięki temu liście Nori nie staną się gumowate i ciągnące podczas jedzenia. 

• Przygotuj małą miseczkę wypełnioną wodą z odrobina octu do namaczania. Dzięki temu ryż nie będzie się kleił do noża ani dłoni. 

Sposób przygotowania

1. Na brzegu dużej, głębokiej miski postaw sito. Wsyp ryż i zalej go zimną wodą, aż do przykrycia. Płucz go, obracając dłoń. Czynność powtórz, do momentu aż woda, w której płuczesz ryż będzie przejrzysta.

2. Do garnka wsyp opłukany ryż w proporcji (1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody).

3. Ugotuj ryż pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.

4. Odstaw ryż na 10-15 minut nie zdejmując przykrywki tak, aby pochłonął on całkowicie wodę.

5. Do miski wsyp opłukany ryż w odmierzonych, za pomocą naczynia (np. szklanki) porcjach.

6. Na 1 szklankę ryżu dodaj 3 łyżki sosu do sushi, następnie wymieszaj składniki.

7. Odstaw ryż do wystygnięcia i przygotuj swoje ulubione sushi.

 

...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI