Jak ugotować ryż do sushi?

Jak ugotować ryż do sushi?

Macie ochotę zjeść sushi w domu ale nie wiecie jak przygotować ryż? Sięgnijcie po przepis od naszych Mistrzów Kuchni. Aby przygotować poprawne ryż należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które sprawią, że rolki będą trzymać się sztywno tak, aby przy braniu kawałków sushi pałeczkami rolka nie rozpadała się.

Jaki rodzaj ryżu do sushi wybrać?

Wybór odpowiedniego rodzaju ryżu ma bardzo duże znaczenie dla ostatecznego efektu naszej potrawy. Dlatego też polecamy ryż do sushi House of Asia, który wyróżnia się wysoką kleistością niewielkich i okrągłych ziaren, dzięki czemu z łatwością można go uformować w różne kształty sushi.

Liczba porcji:

2

Czas: 70 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Ryż dokładnie wypłucz pod zimną wodą aż będzie leciała przezroczysta woda.
  2. Odsączony ryż zalej zimną wodą.
  3. Ryż gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. Następnie odstaw ryż na 60 minut nie zdejmując przykrywki tak, aby ryż pochłonął całkowicie wodę i wystygnął.
  5. Letni ryż zalej trzema łyżkami sosu do ryżu i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką i wystudź do temperatury pokojowej.
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI