Jak przygotować ryż do sushi?

Macie ochotę zjeść sushi w domu ale nie wiecie jak przygotować ryż? Sięgnijcie po prosty przepis. Dzięki naszemu sosu będziecie mogli idealnie doprawić ryż. Poniżej przepisu koniecznie sprawdźcie nasze TIPY na sushi.

4.3 / 5. Ilość głosów: 207

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 30 min.

Ostrość:
Łagodne

Składniki

Poniższa ilość ryżu pozwoli Ci na przygotowanie 8 rolek sushi dla 4 osób.

TIPY

• Ryż przygotuj zawsze godzinę przed przygotowaniem sushi. 

• Nie płucz ryż w sitku lejąc i marnując wodę. Lepszym sposobem jest wypłukanie ryżu w misce z sitkiem. 

• Pamiętaj aby przed nałożeniem ryżu na liście Nori, ryż dobrze wystudzić. Dzięki temu liście Nori nie staną się gumowate i ciągnące podczas jedzenia. 

• Przygotuj małą miseczkę wypełnioną wodą z odrobina octu do namaczania. Dzięki temu ryż nie będzie się kleił do noża ani dłoni. 

Sposób przygotowania

1. Na brzegu dużej, głębokiej miski postaw sito. Wsyp ryż i zalej go zimną wodą, aż do przykrycia. Płucz go, obracając dłoń. Czynność powtórz, do momentu aż woda, w której płuczesz ryż będzie przejrzysta.

2. Do garnka wsyp opłukany ryż w proporcji (1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody).

3. Ugotuj ryż pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.

4. Odstaw ryż na 10-15 minut nie zdejmując przykrywki tak, aby pochłonął on całkowicie wodę.

5. Do miski wsyp opłukany ryż w odmierzonych, za pomocą naczynia (np. szklanki) porcjach.

6. Na 1 szklankę ryżu dodaj 3 łyżki sosu do sushi, następnie wymieszaj składniki.

7. Odstaw ryż do wystygnięcia i przygotuj swoje ulubione sushi.

 

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI