Jak ugotować ryż do sushi?

Jak ugotować ryż do sushi?

Macie ochotę zjeść sushi w domu ale nie wiecie jak przygotować ryż? Sięgnijcie po przepis od naszych Mistrzów Kuchni. Aby przygotować poprawne ryż należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które sprawią, że rolki będą trzymać się sztywno tak, aby przy braniu kawałków sushi pałeczkami rolka nie rozpadała się.

Jaki rodzaj ryżu do sushi wybrać?

Wybór odpowiedniego rodzaju ryżu ma bardzo duże znaczenie dla ostatecznego efektu naszej potrawy. Dlatego też polecamy ryż do sushi House of Asia, który wyróżnia się wysoką kleistością niewielkich i okrągłych ziaren, dzięki czemu z łatwością można go uformować w różne kształty sushi.

Liczba porcji:

1

Czas: 70 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

  • 250 g ryżu
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki sosu do ryżu

Sposób przygotowania

  1. Ryż dokładnie wypłucz i odsącz.
  2. Odsączony ryż zalej zimną wodą.
  3.  Ryż gotuj pod przykryciem na małym ogniu
    przez około 10 minut.
  4. Następnie odstaw ryż na 60 minut nie
    zdejmując przykrywki tak, aby ryż pochłonął całkowicie wodę i wystygnął.
  5. Letni ryż zalej trzema łyżkami sosu do ryżu i delikatnie wymieszaj drewnianą
    łyżką i wystudź do temperatury pokojowej.
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI