Przepisy kuchni wietnamskiej
Pho
to kultowa zupa kuchni wietnamskiej, która zachwyca delikatnym, a jednocześnie intensywnym smakiem. Aromatyczny bulion wołowy z dodatkiem makaronu ryżowego, ziół, cienko krojonej wołowiny i przypraw tworzy danie idealne na każdą porę dnia. To jedno z tych dań, które zaskoczy Cię swoją głębią. Jeśli jeszcze nie próbowałeś – czas to zmienić!


Bun Cha
to jedno z najpopularniejszych dań Hanoi. Składa się z grillowanych kotlecików, mielonej wieprzowiny, cienkiego makaronu ryżowego i świeżych ziół. Całość serwowana jest z lekkim, słodko-kwaśnym sosem. Jedząc Bun Cha, przeniesiesz się prosto na gwarną ulicę stolicy Wietnamu – ten smak warto poznać!
Wietnamskie przepisy na pyszne dania
Wietnam ryż na setki sposobów
W kuchni wietnamskiej, podobnie jak w chińskiej i japońskiej, podstawowym składnikiem wielu dań jest ryż. Zwłaszcza krótkoziarnisty i kleisty. Wietnamczycy przygotowują go na wiele sposobów, także w formie deserów. Nim jednak do nich dojdziemy, trzeba wspomnieć o ciepłych i sycących daniach z woka, które jednocześnie są lekkostrawne oraz bardzo aromatyczne. Często zawierają ryby lub owoce morza. Ich wyjątkowy smak, to sprawka świeżych ziół – mięty wietnamskiej, kolendry, bazylii oraz soku z limonki. Potrawy przygotowuje się z dodatkiem sosu, ale raczej nie sojowego, lecz rybnego. Najpopularniejszym daniem kuchni wietnamskiej jest zupa Pho przypominająca bardzo aromatyczny rosół z dodatkiem cienkiego makaronu ryżowego. Podaje się ją z wołowiną lub kurczakiem. Ważne są też dodatki, czyli czosnek, imbir, siekany szczypior, kiełki fasoli mung, kolendra. Co ciekawe, Wietnamczycy często jedzą to lekkie a przy tym sycące danie na śniadanie.