House of Asia

Kuchnia Wietnamska

Pho

to kultowa zupa kuchni wietnamskiej, która zachwyca delikatnym, a jednocześnie intensywnym smakiem. Aromatyczny bulion wołowy z dodatkiem makaronu ryżowego, ziół, cienko krojonej wołowiny i przypraw tworzy danie idealne na każdą porę dnia. To jedno z tych dań, które zaskoczy Cię swoją głębią. Jeśli jeszcze nie próbowałeś – czas to zmienić!

Bun Cha

to jedno z najpopularniejszych dań Hanoi. Składa się z grillowanych kotlecików, mielonej wieprzowiny, cienkiego makaronu ryżowego i świeżych ziół. Całość serwowana jest z lekkim, słodko-kwaśnym sosem. Jedząc Bun Cha, przeniesiesz się prosto na gwarną ulicę stolicy Wietnamu – ten smak warto poznać!

Wietnamskie przepisy na pyszne dania

Wietnam ryż na setki sposobów

W kuchni wietnamskiej, podobnie jak w chińskiej i japońskiej, podstawowym składnikiem wielu dań jest ryż. Zwłaszcza krótkoziarnisty i kleisty. Wietnamczycy przygotowują go na wiele sposobów, także w formie deserów. Nim jednak do nich dojdziemy, trzeba wspomnieć o ciepłych i sycących daniach z woka, które jednocześnie są lekkostrawne oraz bardzo aromatyczne. Często zawierają ryby lub owoce morza. Ich wyjątkowy smak, to sprawka świeżych ziół – mięty wietnamskiej, kolendry, bazylii oraz soku z limonki. Potrawy przygotowuje się z dodatkiem sosu, ale raczej nie sojowego, lecz rybnego. Najpopularniejszym daniem kuchni wietnamskiej jest zupa Pho przypominająca bardzo aromatyczny rosół z dodatkiem cienkiego makaronu ryżowego. Podaje się ją z wołowiną lub kurczakiem. Ważne są też dodatki, czyli czosnek, imbir, siekany szczypior, kiełki fasoli mung, kolendra. Co ciekawe, Wietnamczycy często jedzą to lekkie a przy tym sycące danie na śniadanie.

Sajgonki

Dużą popularnością w Wietnamie i na całym świecie cieszą się sajgonki (nem). To zawinięte w papier ryżowy warzywa z dodatkiem krewetek lub mięsa. Są bardzo proste w przygotowaniu, chrupiące i pełne smaku. Idealna przekąska do szkoły, pracy albo na spotkanie w gronie przyjaciół, gdzie każdy sam skomponuje swój farsz i sprawnie zawinie go w lekko zwilżony ryżowy papier. Sajgonki podawane są ze słodką wersją sosu rybnego (z cukrem i octem). Jedni jedzą je tuż po przygotowaniu, ale można też usmażyć je na oleju. Do przygotowania tej drugiej wersji sajgonek wykorzystuje się nieco inny farsz – z makaronem ryżowym bun i plastrami gotowanej wieprzowiny. Innym bardzo popularnym daniem są grube naleśniki ryżowe złożone na pół i wypełnione farszem (wegetariańskim lub mięsno-warzywnym) smażonym na mleczku kokosowym. Potrawę serwuje się z sosem rybnym i świeżą kolendrą. Wietnamczycy dużą wagę przykładają do dekoracji dania. Każda potrawa jest dopracowana pod względem smaku i sposobu podania. A im bogatszy gospodarz, tym więcej różnorodnych dań pojawia się na jego stole. Podawane są w małych ilościach, tak by można było spróbować wszystkich.