House of Asia
Wietnamska kanapka Banh mi z chrupiącym tofu i piklowanymi warzywami Food square House of Asia

Wietnamska kanapka Banh mi z chrupiącym tofu i piklowanymi warzywami

30 min
4 porcje
łagodne
Warzywa Wietnamska Tofu 15-30 minut

Gotowi na podróż do serca Wietnamu bez wychodzenia z domu? Ta wietnamska kanapka Banh mi z chrupiącym tofu i piklowanymi warzywami to prawdziwy hit na Twoim stole! Dzięki składnikom od House of Asia, takim jak intensywna żółta pasta curry i aromatyczny sos sojowy jasny, każdy kęs tej kanapki to prawdziwy festiwal smaków. Za przepis dziękujemy Food square.

5 / 5. Ilość głosów: 171

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 3 łyżeczki Żółtej pasty curry House of Asia
  • 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 150 ml Sosu do spring rolls i sajgonek Ros Thai Thai
  • 1 duża bagietka
  • 250 g wędzonego tofu
  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • świeże zioła: kolendra oraz mięta
  • olej do smażenia

Piklowane warzywa:

  • 100 ml Octu z yuzu House of Asia
  • 1 marchewka
  • 1 kalarepa
  • 8 rzodkiewek
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Piklowane warzywa

  1. Marchew i kalarepę pokrój w słupki, rzodkiewkę w plasterki. Wrzuć je do słoika.
  2. Wlej ocet z yuzu oraz wodę. Wsyp cukier oraz sól. Wymieszaj i wstaw do lodówki na min. 24 godziny.

Banh mi

  1. Tofu pokrój w 5 mm plastry.
  2. Pastę curry połącz z sosem sojowym. Tofu obtocz w marynacie, a następnie w skrobi ziemniaczanej.
  3. Plastry tofu wrzuć na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smaż po ok. minutę z każdej strony, aż powstanie chrupiąca skorupka. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. Bagietkę pokrój pod kątem na 4 równe części. Każdą z nich przekrój na pół, nie przekrawając pieczywa do końca.
  5. Na spód ułóż piklowane warzywa oraz kiełki fasoli mung. Kolejno połóż plastry tofu. Polej sosem do spring rolls i sajgonek i ułóż świeże zioła: kolendrę oraz miętę.

Tu kupisz nasze produkty

Wypróbuj inne przepisy