Zupa z miso
Bomba antyoksydantów to właśnie miso! Ta zupa to sekret zdrowia i młodego wyglądu. Działa jak naturalny antybiotyk, a to za sprawą pasty miso, która jest zrobiona ze specjalnie fermentowanej soi i ryżu. Ma delikatny i lekko słony smak. Rozgrzewa i dodaje energii, a przy tym jest lekkostrawna. Można zacząć od niej dzień, ale jest też polecana dla osób na diecie odchudzającej.
Liczba porcji: 2
Czas: 25-30 min
Poziom trudności:
Łatwe
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 6 grzybów Shiitake
- 4 saszetki pasty Miso
- 110 g makaronu Ramen
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
- 10g wodorostów wakame
- 50 g tofu, pokrojone w kostkę
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1/2 marchewki, pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku; obrane, drobno pokrojone
- 1 cm korzenia imbiru; drobno pokrojony
- 2 łyżeczki oleju; do smażenia
- 500 ml wody
- szczypior do ozdoby
Sposób przygotowania
- Grzyby Shiitake mocz w ciepłej wodzie, aż będą miękkie i pokrój je w plastry.
- W garnku rozgrzej olej, podsmażaj przez minutę cebulę, czosnek, imbir, marchewkę i grzyby.
- Zalej wszystko wodą, dodaj pastę Miso, sos sojowy i tofu.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 7minut. Na koniec wlej olej sezamowy.
- Wyłóż w miskach makaron, zalej zupą Miso.
- Danie udekoruj szczypiorem.