Zupa miso z tofu i Wakame
Bomba antyoksydantów to właśnie miso! Ta zupa to sekret zdrowia i młodego wyglądu. Działa jak naturalny antybiotyk, a to za sprawą pasty miso, która jest zrobiona ze specjalnie fermentowanej soi i ryżu. Ma delikatny i lekko słony smak. Rozgrzewa i dodaje energii, a przy tym jest lekkostrawna. Można zacząć od niej dzień, ale jest też polecana dla osób na diecie odchudzającej.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 6 Grzybów Shiitake House of Asia
- 5 saszetek Pasty Miso House of Asia
- 110 g Makaronu Ramen House of Asia
- 2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu House of Asia
- 10g wodorostów Wakame House of Asia
- 50 g tofu pokrojonego w kostkę
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1/2 marchewki, pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 cm korzenia imbiru drobno pokrojonego
- 2 łyżeczki oleju do smażenia
- 500 ml wody
- Szczypior do ozdoby
Sposób przygotowania
1. Makaron i wodorosty przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Grzyby shiitake mocz w ciepłej wodzie, aż będą miękkie i pokrój je w plastry.
3. W garnku rozgrzej olej, podsmaż przez minutę cebulę, pastę z czosnku, pastę z imbiru, marchewkę i grzyby.
4. Zalej wszystko wodą, dodaj sos sojowy i tofu. Gotuj przez 7 minut, pod koniec wlej olej sezamowy, dodaj miso i gotuj chwilę, aż pasta się rozpuści.
5. Wyłóż w miskach makaron, wakame, zalej zupą miso.
6. Danie udekoruj szczypiorem.