Zupa z miso
Bomba antyoksydantów to właśnie miso! Ta zupa to sekret zdrowia i młodego wyglądu. Działa jak naturalny antybiotyk, a to za sprawą pasty miso, która jest zrobiona ze specjalnie fermentowanej soi i ryżu. Ma delikatny i lekko słony smak. Rozgrzewa i dodaje energii, a przy tym jest lekkostrawna. Można zacząć od niej dzień, ale jest też polecana dla osób na diecie odchudzającej.
Liczba porcji:
2
Czas: 25-30 min
Poziom:
Łatwe
Poziom:
Lekko ostre
Składniki
- 6 grzybów Shiitake
- 1 mała cebula; pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku; obrane, drobno pokrojone
- 1 cm korzenia imbiru; drobno pokrojony
- ½ marchewki
- 4 łyżeczki pasty Miso Shiro
- 2 łyżeczki oleju; do smażenia
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
- 1 łyżeczka sosu Sriracha
- 600 ml wody
- 1 jajko; ugotowane na półtwardo (ok. 6 min)
- szczypior do ozdoby
- 110 g makaronu Ramen;
Sposób przygotowania
- Grzyby Shiitake mocz w ciepłej wodzie, ażbędą miękkie i pokrój je w plastry.
- Z marchewki wytnij kwiatki lub pokrój jewtalarki.
- W garnku rozgrzej olej, podsmażaj przez minutę cebulę, czosnek, imbir, marchewkę igrzyby.
- Zalej wszystko wodą, dodaj pastę Miso, sos sojowy isos Sriracha.
- Doprowadź do wrzenia igotuj przez 7minut. Na koniec wlej olej sezamowy.
- Wyłóż w miskach makaron, zalej zupą Miso.
- Jajko przekrój na pół i włóż każdą połówkę do miski.
- Udekoruj szczypiorem.