Zupa z miso

Bomba antyoksydantów to właśnie miso! Ta zupa to sekret zdrowia i młodego wyglądu. Działa jak naturalny antybiotyk, a to za sprawą pasty miso, która jest zrobiona ze specjalnie fermentowanej soi i ryżu. Ma delikatny i lekko słony smak. Rozgrzewa i dodaje energii, a przy tym jest lekkostrawna. Można zacząć od niej dzień, ale jest też polecana dla osób na diecie odchudzającej.

Liczba porcji:

2

Czas: 25-30 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

  • 6 grzybów Shiitake
  • 1 mała cebula; pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku; obrane, drobno pokrojone
  • 1 cm korzenia imbiru; drobno pokrojony
  • ½ marchewki
  • 4 łyżeczki pasty Miso Shiro
  • 2 łyżeczki oleju; do smażenia
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
  • 1 łyżeczka sosu Sriracha
  • 600 ml wody
  • 1 jajko; ugotowane na półtwardo (ok. 6 min)
  • szczypior do ozdoby
  • 110 g makaronu Ramen; 

Sposób przygotowania

  1. Grzyby Shiitake mocz w ciepłej wodzie, ażbędą miękkie i pokrój je w plastry.
  2. Z marchewki wytnij kwiatki lub pokrój jewtalarki.
  3. W garnku rozgrzej olej, podsmażaj przez minutę cebulę, czosnek, imbir, marchewkę igrzyby.
  4. Zalej wszystko wodą, dodaj pastę Miso, sos sojowy isos Sriracha.
  5. Doprowadź do wrzenia igotuj przez 7minut. Na koniec wlej olej sezamowy.
  6. Wyłóż w miskach makaron, zalej zupą Miso.
  7. Jajko przekrój na pół i włóż każdą połówkę do miski.
  8. Udekoruj szczypiorem.

Polecane produkty

 

Polecane przepisy

 
Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI