
Zupa miso z tofu i Wakame

Bomba antyoksydantów? To właśnie zupa miso! Ten japoński specjał to sekret zdrowia i młodego wyglądu. Dzięki paście miso, przygotowanej z fermentowanej soi i ryżu, działa jak naturalny antybiotyk. Ma delikatny, lekko słony smak, który rozgrzewa, dodaje energii i jednocześnie jest lekkostrawny. Idealna na początek dnia, a także polecana dla osób na diecie odchudzającej. Koniecznie sprawdź inne przepisy na japońską zupę miso i odkryj jej różnorodne oblicza.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 6 Grzybów Shiitake House of Asia
- 5 saszetek Pasty Miso House of Asia
- 110 g Makaronu Ramen House of Asia
- 2 łyżeczki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu House of Asia
- 10g wodorostów Wakame House of Asia
- 50 g tofu pokrojonego w kostkę
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1/2 marchewki, pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 cm korzenia imbiru drobno pokrojonego
- 2 łyżeczki oleju do smażenia
- 500 ml wody
- Szczypior do ozdoby
Sposób przygotowania
1. Makaron i wodorosty przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Grzyby shiitake mocz w ciepłej wodzie, aż będą miękkie i pokrój je w plastry.
3. W garnku rozgrzej olej, podsmaż przez minutę cebulę, czosnek, imbir, marchewkę i grzyby.
4. Zalej wszystko wodą, dodaj sos sojowy i tofu. Gotuj przez 7 minut, pod koniec wlej olej sezamowy, dodaj miso i gotuj chwilę, aż pasta się rozpuści.
5. Wyłóż w miskach makaron, wakame, zalej zupą miso.
6. Danie udekoruj szczypiorem.