House of Asia
Miso ramen z tofu i grzybami shiitake House of Asia Flymetothespoon

Miso ramen z tofu i grzybami Shiitake

15min.+2h
2 porcje
łagodne
Makaron Warzywa Japońska Grzyby Tofu do 15 minut

Jeśli jesteś zabiegany, a masz ochotę na ciepły, pożywny posiłek to mamy propozycję właśnie dla Ciebie. Flymetothespoon przygotowała przepis na odżywczą zupę miso z grzybami shiitake. Dodatek tofu sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej sycąca. Spróbuj!

4.9 / 5. Ilość głosów: 13

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 225 g Pasty miso House of Asia
  • 30 g Suszonych grzybów Shiitake House of Asia
  • 2 łyżki Glonów wakame House of Asia
  • 200 g Makaronu Ramen House of Asia
  • 600 ml bulionu dashi lub innego
  • 100 g tofu pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki szczypiorku posiekanego
  • 1 łyżka sezamu

Sposób przygotowania

  1. Grzyby shiitake namocz przez co najmniej 2 godziny w gorącej wodzie.
  2. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Tofu pokrój, a szczypiorek posiekaj.
  3. Bulion zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj pastę miso i wymieszaj.
  4. Do miseczek włóż ugotowany makaron, ułóż grzyby shiitake i dodaj glony. Zalej wszystko gorącym bulionem i odczekaj około 5 minut, aż wakame spulchnieją. Następnie dodaj tofu, posyp szczypiorkiem i sezamem.

TIP dla zabieganych: Zamiast suszonych grzybów możesz użyć shiitake z puszki.

Tu kupisz nasze produkty