House of Asia
Ramen z grzybami shiitake i wakame

Ramen z grzybami Shiitake, Wakame i Nori

30 min
2 porcje
łagodne
Makaron Warzywa Japońska Grzyby 15-30 minut

Ramen – pożywny bulion z dodatkiem sycącego makaronu, z dowolnie dobranymi dodatkami. W naszej wersji z grzybami Shiitake, wodorostami Wakame, jajkiem, szczypiorem i sezamem. To wersja dla wegetarian i wszystkich, którzy uwielbiają smak kuchni azjatyckiej.

4 / 5. Ilość głosów: 19

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 75 g Makaronu Ramen House of Asia
  • 2 saszetki Zupy Miso House of Asia
  • 2 suszone Grzyby Shiitake House of Asia
  • 1 łyżka Wakame House of Asia
  • 1 Liść Nori Hosue of Asia– płat o wymiarach ok. 7 x 20 cm
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cebuli dymki,
  • drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka prażonego białego sezamu, do podania
  • 300 ml wody
  • 100 g tofu
  • 1 kapusta pak choi

Sposób przygotowania

  1. Namocz w letniej wodzie grzyby shiitake. 
  2. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  3. Do garnka wlej 300 ml wody, dodaj miso i wakame. Należy pilnować, aby nie doprowadzić wody do wrzenia. Do gorącej wody dodaj grzyby. Gotuj 8-10 min.
  4. Tofu pokrój w kostkę 2 cm i obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Zdejmij z patelni
  5. Jajko włóż do zimnej wody i gotuj, kiedy woda zacznie wrzeć odmierz 3,5 min., po tym czasie jajko będzie gotowe. Obierz je i przekrój na 2 połówki.
  6. Makaron rozłóż do 2 misek, wlej bulion z grzybami i wakame. Następnie dodaj dwa kawałki liścia nori, liście kapusty, tofu, jajko, posyp dymką i sezamem.

Tu kupisz nasze produkty