House of Asia
Sałatka wietnamska bun cha z kurczakiem i makaronem Praktykulinarni House of Asia

Sałatka wietnamska bun cha z kurczakiem i makaronem

30 min + czas marynowania mięsa
4 porcje
łagodne
Kurczak Makaron Warzywa Wietnamska 15-30 minut

Sałatka wietnamska bun cha z kurczakiem i makaronem od Praktykulinarnych to doskonała propozycja na lekki, a zarazem pełen wyrazistych smaków obiad dla czterech osób. Marynowany w sosie sojowym i rybnym kurczak nadaje potrawie niepowtarzalny aromat, który zachwyci każdego smakosza. 

5 / 5. Ilość głosów: 241

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

Marynata do kurczaka:

  • 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
  • Łyżka Trawy cytrynowej suszonej House of Asia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 ząbki czosnku – przeciśnięte
  • sok z 1 limonki
  • 600 g udek z kurczaka, bez skóry i kości

 

Sos do sałatki:

  • 4 łyżki Octu ryżowego House of Asia
  • 2 łyżki Sos sojowego jasnego House of Asia
  • 3 łyżki Sosu rybnego House of Asia
  • 2 łyżeczki Pasty czosnek, imbir, chili House of Asia
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 120 ml zimnej wody

Pozostałe składniki sałatki:

  • 200 g Makaronu Vermicelli szklisty House of Asia
  • 150 g kiełków fasoli
  • 2 marchewki pokrojone na paski
  • 1 papryka czerwona pokrojona na paski
  • 1 sałata rzymska mini lub sałata lodowa 1/3 główki
  • 2-3 ogórki gruntowe lub jeden szklarniowy, przecięte na pół, usunięte pestki, pokrojone
  • garść świeżej mięty
  • garść świeżej kolendry
  • 4 łyżki dymki posiekanej
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych posiekanych 2

Sposób przygotowania

  1. Połącz składniki marynaty, włóż udka kurczaka, odstaw na godzinę. Potem piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec warto włączyć funkcję grill, żeby przyrumienić mięso.
  2. Wymieszaj składniki sosu, odstaw.
  3. Przygotuj pozostałe składniki sałatki – namocz makaron, pokrój warzywa i zioła. Włóż do miski, dodaj pokrojonego kurczaka, polej sosem, przemieszaj. Podziel na porcje, posyp orzeszkami.

TIP: Możesz dodać fasolkę edamame i szpinak oraz posypać sałatkę sezamem lub prażoną cebulką.

Tu kupisz nasze produkty