Sajgonki w papierze ryżowym
Chrupiące sajgonki z mięsem i warzywami to klasyk kuchni azjatyckiej w domowym wydaniu. Proste składniki, aromatyczne przyprawy i tylko kilka kroków do pysznej przekąski.
Składniki
- 8 arkuszy Papieru ryżowego House of Asia
- 1 łyżeczka Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia
- 20 ml Oleju z prażonego sezamu House of Asia
- 20 ml Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 30 g Grzybów Mun całe House of Asia
- 100 g Makaronu ryżowego z zielonego groszku House of Asia
- 150 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 – 3 liście kapusty białej, drobno pokrojonej
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- garść szczypiorku, drobno posiekanego
- 1 średnia marchewka, pokrojona w cienkie zapałki
Sposób przygotowania
- Makaron namocz we wrzącej wodzie przez 15 minut, następnie przelej zimną wodą, pokrój nożyczkami na krótsze nitki i odsącz.
- Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut, po czym odsącz.
- Mięso podsmaż na rumiano i dopraw przyprawą chińską. Następnie dodaj marchewkę, kapustę, czosnek oraz grzyby. Podsmaż przez chwilę i dodaj makaron. Całość dopraw olejem sezamowym i sosem sojowym. Na koniec dodaj szczypiorek.
- Arkusze papieru ryżowego namocz, nałóż farsz i zwiń jak krokiety. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor lub upiecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 20 minut.