Fasolka szparagowa z Miso

Rozkoszuj się wyjątkowymi smakami naszej fasolki szparagowej z Miso – dania, które łączy ziemistą bogatość pasty miso z delikatną słodyczą sosu Mirin. Świeże, chrupiące fasolki szparagowe doskonale komponują się z soczystymi pomidorkami cherry, tworząc harmonijną mieszankę smaków, która przeniesie Cię prosto do serca azjatyckiej kuchni.

 

Liczba porcji: 8

Czas: 15 min

Składniki

  • 1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia
  • 200 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej
  • 100 g pomidorków cherry
  • 2 Sałaty rzymskie baby przekrojone na cztery części

Sos:

garść dymki drobno pokrojonej

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę zeszklij szalotkę dodaj czosnek, imbir i chili smaz do zrumienienia wlej mirin, wodę zamieszaj dodaj zimne masło, później miso i mieszaj aż powstanie emulsja dodaj dymkę dopraw pieprzem i sokiem z limonki.
  2. Fasolke oczyśći, ugotuj we wrzącej osolonej wodzie al’dente, przepłucz zimną wodą.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę podsmaż pomidorki chery przekrojone na pół smaż 3-4 minuty dodaj przekrojona na cztery sałatę rzymską smaż 2 minuty do zrumienienia a następnie dodaj osuszoną fasolkę szparagową smaż 3-4 minuty.
  4. Sos wylej na talerz następnie ułóż fasolkę z pomidorami i sałatą posyp sezamem.