Frytki warzywne z airfryer’a

Znudziły Ci się klasyczne ziemniaki? Czas na warzywne frytki z nutą Meksyku! Mieszanka warzyw + przyprawa do taco = eksplozja smaku.
Do tego prosty sos na bazie majonezu i Sambal Oelek – i masz przekąskę, która znika szybciej niż zdążysz zrobić zdjęcie. Idealne na wieczór z Netflixem, zdrowy lunch albo imprezowy stół.

Liczba porcji: 4

Czas: 45 min

Składniki

  • 1 łyżka Przyprawy do Taco Casa del Sur
  • 1 marchewka pokrojona w słupki
  • 1 pietruszka pokrojona w słupki
  • 1/2 selera pokrojonego w słupki
  • 1/2 batata pokrojonego w słupki
  • 1 ziemniak pokrojony w słupki
  • Sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Warzywa przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na minimum 30 minut do lodówki.
  2. Osusz frytki na ręczniku papierowym, skrop oliwą, posyp solą i przyprawą.
  3. Wstaw do airfryer’a ustawiając 200°C i piecz około 15 minut.
  4. Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie jego składniki.
  5. Gotowe frytki podawaj z przygotowanym sosem i szczypiorkiem.