Japońska kanapka Katsu Sando Wantabite



Japońska kanapka Katsu Sando Wantabite House of Asia

Katsu Sando to popularna w Japonii kanapka z kotletem smażonym w panierce Panko z dodatkiem białej kapusty oraz ze specjalnym sosem Tonkatsu. Tak się składa, że w naszej ofercie właśnie mamy ten sos, a przepis przygotował nam Japończyk Tetsu Wantabite. Bardziej autentycznie się nie da. Myślimy, że codziennym zjadaczom schabowego zasmakuje ta kanapka, która zrobicie w zalediwe 15 minut.

Składniki

100 ml Sos Tonkatsu House of Asia 

100 g Panierki Panko House of Asia

300 g schabu wieprzowego

około 100 g białej kapusty

4 kromki pieczywa Shokupan lub chleba tostowego

2 jajka

100 g mąka pszenna 

olej do smażenia

majonez

sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Schab pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. 

2. Za pomocą widelca ponakłuwaj mięso. 

3. Schab posól i popierz z dwóch stron.

4. Mięso zapanieruj – najpierw obtocz je w mące, następnie w jajku, a na końcu w panierce Panko.

5.  Kotlet katsu smaż na głębokim oleju (170°C) przez około 5 minut, aż panierka się zarumieni. 

6. Przełóż mięso na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

7. Poszatkuj białą kapustę. 

8. Przygotuj kromki pieczywa. Opcjonalnie możesz obciąć skórkę.

9. Każdą kromkę posmaruj majonezem, następnie połóż kotlet, polej sosem do tonkatsu, dodaj kapustę i przykryj drugą kromką.

10. Na koniec, za pomocą dłoni lub tacy dociśnij kanapkę.