Japoński pudding sojowy Fly me to the spoon



Japoński pudding sojowy Fly me to the spoon House of Asia

Sos sojowy na słodko? Japończyków z pewnością to nie zdziwi 🙂 Koniecznie spróbuj tego nieoczywistego, ale zaskakująco pysznego przepisu na – pudding sojowo – kokosowy z pysznym sojowym karmelem. Za to cudo dziękujemy Fly me to the spoon.

Składniki

Składniki na pudding:

·       200 ml Mleczka kokosowego 20-22% House of Asia

·       330 ml napoju sojowego

·       1 łyżka syropu klonowego

·       2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

·       10 g (2 łyżeczki) żelatyny lub agar agar

·       Szczypta soli

·       2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Słodki sojowy karmel:

·       4 łyżeczki Sosu sojowego do sushi Premium House of Asia

·       1 łyżka Sezamu House of Asia

·       2 łyżki cukru brązowego

·       1 łyżka syropu klonowego

·       1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

·       1 łyżka wody

Sposób przygotowania

1. Podgrzej w rondelku napój sojowy, mleczko kokosowe, syrop klonowy i sól.

2. W małej miseczce wymieszaj żelatynę z 2 łyżkami płynu z rondla, wlej całość do rondelka i podgrzej, aż żelatyna się rozpuści, ale całość nie zagotuje. Dodaj wanilię i wymieszaj.

3. Przelej całość do lekko natłuszczonych foremek. Wystudź i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.

4. Składniki na karmel włóż do rondelka i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Całość wystudź.

5. Wyjmij puddingi z foremek na talerzyki i polej sosem. Posyp sezamem i gotowe.