Kanapki z boczniakami i sosem sriracha



Kanapki z boczniakami i sosem sriracha house of asia

Pożywna kanapka w azjatyckim stylu to pomysł na udany lunch lub przekąskę. Świetnie sprawdza się w kuchni fleksitariańskiej a do tego jest nieziemsko pyszna. Dodatek pikli oraz pikantnego sosu sriracha-majo sprawia, że całość jest wyrazista i bardzo aromatyczna. Całość przepisu powstała przy współpracy z influencerką Flymytothespoon. Smacznego!

 

Składniki

  • 250 g boczniaków podzielonych na części
  • 8 kromek chleba na zakwasie (lub ulubionego pieczywa)
  • 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego (lub kolendry)
  • 1 Op. szpinaku

Marynata:

Pikle:

  • 130 ml octu ryżowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżka startego na tarce imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 biała rzepa pokrojona w cienkie paski
  • 1 mały ogórek pokrojony w cienkie paski
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie paski

Sriracha-majo:

  • 2 łyżki sosu sriracha zielone chili
  • 3 łyżki majonezu wegańskiego

TIP: Zamiast imbiru możesz użyć około ½ łyżeczki naszej pasty z imbiru.

Sposób przygotowania

  1. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie włóż do niej boczniaki na minimum 20 minut lub na całą noc.
  2. W miseczce wymieszaj ocet ryżowy, syrop klonowy, imbir oraz sól, a następnie dodaj marchew, ogórka, rzepę oraz rzodkiewkę. Odstaw na minimum 20 minut lub całą noc.
  3. Piekarnik rozgrzej do 160°C (termoobieg). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułóż zamarynowane boczniaki. Piecz przez 30 minut, a następnie ostudź.
  4. W miseczce wymieszaj majonez oraz sos sriracha.
  5. Kromkę chleba posmaruj sosem sriracha-majo, a następnie ułóż szpinak, boczniaki oraz pikle. Polej odrobiną sosu sriracha-majo, posyp szczypiorkiem i przykryj drugą kromką chleba.

TIP: W wersji wegańskiej tego dania zamiast sosu rybnego możecie użyć sosu „bezrybnego” – wystarczy pokruszyć wodorosty nori, dodać sos sojowy i wszystko zalać wrzątkiem. Po 15 minutach sos powinien być gotowy do użytku.