Koreańskie pierożki z kimchi i mięsem



Koreańskie pierożki z kimchi i mięsem House of Asia

Pierogi z kimchi to istne koreańskie smaki. W końcu kimchi to ich tradycyjne danie. Jeśli lubicie kwaśno-ostre smaki ten przepis jest dla Was. Nasze sosu będą komponować się idealnie z mięciutkimi pierożkami.

Składniki

50 ml Sosu Kimchi House of Asia lub 1 saszetka Pasty Kimchi House of Asia

2-3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm startego korzenia imbiru

100 g kimchi (gotowe lub z przygotuj z przepisu )

300 g mięsa wieprzowego mielonego

50 g zielonej dymki

1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

 

Ciasto na pierogi:

400 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

100 ml gorącej wody

Sos:

100 ml Sosu Kimchi House of Asia lub 2 saszetki Pasty Kimchi House of Asia

1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm startego korzenia imbiru

2-3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku

1 cebula pokrojona w piórka

50 g szczypiorku drobno pokrojonego

100 g zimnego masła

Olej do smażenia

Do podania:

Sos sojowy słodki House of Asia

Sos Gyoza House of Asia

Sposób przygotowania

1. Na blat wysyp mąkę, dodaj sól, powoli wlej wodę i zagnieć ciasto, aż będzie jednolite, gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Przełóż do miski, przykryj i odstaw na 15 minut. 

2. Kimchi dobrze odciśnij z nadmiaru soku, drobno posiekaj, sok odstaw. Następnie dodaj dymkę, pastę z czosnku, pastę z imbiru, całość przełóż do miski, dodaj mięso, wymieszaj. Następnie wlej sos kimchi, połowę odciśniętego wcześniej z kimchi soku i dopraw czarnym pieprzem, wymieszaj. Gotowy farsz uformuj w kulki wielkości małych pulpetów.  

3. Blat podsyp maką i rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm. Następnie za pomocą szklanki wytnij z ciasta kółka, na każde nałóż farsz i zlep. 

4. Pierogi gotuj we wrzącej, lekko posolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia, przełóż na talerz. 

5. Przygotuj sos: na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i pastę z czosnku przez około 2 minuty, dodaj pastę z imbiru, następnie pozostały sok z kapusty kimchi, sos kimchi, smaż 2-3 minuty, pod koniec dodaj masło, zielony szczypiorek, wymieszaj. 

6. Przygotowane wcześniej pierogi przełóż do sosu, delikatnie wymieszaj i przełóż na talerz.

7. Gotowe danie podawaj z sosami.