Szybkie Kimchi

Odkryj przepis na tradycyjne koreańskie danie – Kimchi. Ostro-kwaśny smak tego dania to zasługa użytych przypraw i produktów House of Asia, które z pewnością ułatwią zrobienie potrawy.

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.9 / 5. Ilość głosów: 67

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 60 minut + 4-6 dni fermentacji

Ostrość:
ostre

Składniki

1 saszetka Pasty Kimchi House of Asia

1 kg kapusty pekińskiej 

1 mała marchewka pokrojona w cienkie paseczki 

1 jabłko starte na tarce 

1 pęczek pokrojonej zielonej dymki 

Solanka: 

5 łyżek soli morskiej 

2-3 l wody 

Kleik ryżowy:

¾ szklanki wody 

2 łyżki mąki ryżowej

1 łyżka cukru  

Pasta:

1 łyżka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm startego korzenia imbiru 

2 łyżki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki czosnku drobno posiekane

3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

2 łyżki Sosu rybnego House of Asia

2 łyżki Pasty Gochujang z papryczek chili Sempio 

2 łyżki papryki słodkiej w proszku  

1 łyżeczka płatków chili 

1 cebula pokrojona w piórka 

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj dokładnie wodę z solą. Kapustę przekrój na ćwiartki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do dużej miski i zalej solanką. Odstaw na godzinę, następnie wyjmij i osusz dokładnie z nadmiaru wody.  

2. W międzyczasie do garnka wlej wodę, dodaj mąkę ryżową z cukrem i gotuj, aż powstanie kleik ryżowy, odstaw do wystudzenia. 

3. Składniki pasty przełóż do miski, utrzyj i wymieszaj z przygotowanym kleikiem ryżowym, pod koniec dodaj pastę kimchi, marchewkę, jabłko oraz dymkę, ponownie wymieszaj.

4. Kapustę dokładnie natrzyj przygotowaną mieszanką i przełóż do słoika lub zamykanego pojemnika (nie zamykaj go hermetycznie), odstaw na 4-6 dni w temperaturze pokojowej, do momentu, aż puści soki i lekko skwaśnieje. Po tym czasie kimchi jest gotowe, pamiętaj, żeby przechowywać je w lodówce.

...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Kimchi pikantna 50g House of Asia

Pasta Kimchi pikantna 50g

Nowość
Bestseller
Pasta z czosnku 120g House of Asia

Pasta z czosnku 120g

Nowość
Bestseller
Pasta z imbiru 120g House of Asia

Pasta z imbiru 120g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI