
Szybkie Kimchi

Odkryj przepis na tradycyjne koreańskie danie – Kimchi. Ostro-kwaśny smak tego dania to zasługa użytych przypraw i produktów House of Asia, które z pewnością ułatwią zrobienie potrawy.
Liczba porcji: 4
Czas: 60 minut + 4-6 dni fermentacji
Ostrość:
ostre
Składniki
1 saszetka Pasty Kimchi House of Asia
1 kg kapusty pekińskiej
1 mała marchewka pokrojona w cienkie paseczki
1 jabłko starte na tarce
1 pęczek pokrojonej zielonej dymki
Solanka:
5 łyżek soli morskiej
2-3 l wody
Kleik ryżowy:
¾ szklanki wody
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka cukru
Pasta:
1 łyżka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm startego korzenia imbiru
2 łyżki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki czosnku drobno posiekane
3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
2 łyżki Pasty Gochujang z papryczek chili Sempio
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka płatków chili
1 cebula pokrojona w piórka
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj dokładnie wodę z solą. Kapustę przekrój na ćwiartki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do dużej miski i zalej solanką. Odstaw na godzinę, następnie wyjmij i osusz dokładnie z nadmiaru wody.
2. W międzyczasie do garnka wlej wodę, dodaj mąkę ryżową z cukrem i gotuj, aż powstanie kleik ryżowy, odstaw do wystudzenia.
3. Składniki pasty przełóż do miski, utrzyj i wymieszaj z przygotowanym kleikiem ryżowym, pod koniec dodaj pastę kimchi, marchewkę, jabłko oraz dymkę, ponownie wymieszaj.
4. Kapustę dokładnie natrzyj przygotowaną mieszanką i przełóż do słoika lub zamykanego pojemnika (nie zamykaj go hermetycznie), odstaw na 4-6 dni w temperaturze pokojowej, do momentu, aż puści soki i lekko skwaśnieje. Po tym czasie kimchi jest gotowe, pamiętaj, żeby przechowywać je w lodówce.