Koreańskie pierożki z kimchi i mięsem

Pierogi z kimchi to istne koreańskie smaki. W końcu kimchi to ich tradycyjne danie. Jeśli lubicie kwaśno-ostre smaki ten przepis jest dla Was. Nasze sosu będą komponować się idealnie z mięciutkimi pierożkami.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 102

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 45 min

Ostrość:
Pikantne

Składniki

50 ml Sosu Kimchi House of Asia lub 1 saszetka Pasty Kimchi House of Asia

2-3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm startego korzenia imbiru

100 g kimchi (gotowe lub z przygotuj z przepisu )

300 g mięsa wieprzowego mielonego

50 g zielonej dymki

1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

 

Ciasto na pierogi:

400 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

100 ml gorącej wody

Sos:

100 ml Sosu Kimchi House of Asia lub 2 saszetki Pasty Kimchi House of Asia

1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 1 cm startego korzenia imbiru

2-3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku

1 cebula pokrojona w piórka

50 g szczypiorku drobno pokrojonego

100 g zimnego masła

Olej do smażenia

Do podania:

Sos sojowy słodki House of Asia

Sos Gyoza House of Asia

Sposób przygotowania

1. Na blat wysyp mąkę, dodaj sól, powoli wlej wodę i zagnieć ciasto, aż będzie jednolite, gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Przełóż do miski, przykryj i odstaw na 15 minut. 

2. Kimchi dobrze odciśnij z nadmiaru soku, drobno posiekaj, sok odstaw. Następnie dodaj dymkę, pastę z czosnku, pastę z imbiru, całość przełóż do miski, dodaj mięso, wymieszaj. Następnie wlej sos kimchi, połowę odciśniętego wcześniej z kimchi soku i dopraw czarnym pieprzem, wymieszaj. Gotowy farsz uformuj w kulki wielkości małych pulpetów.  

3. Blat podsyp maką i rozwałkuj ciasto na grubość około 3-4 mm. Następnie za pomocą szklanki wytnij z ciasta kółka, na każde nałóż farsz i zlep. 

4. Pierogi gotuj we wrzącej, lekko posolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia, przełóż na talerz. 

5. Przygotuj sos: na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i pastę z czosnku przez około 2 minuty, dodaj pastę z imbiru, następnie pozostały sok z kapusty kimchi, sos kimchi, smaż 2-3 minuty, pod koniec dodaj masło, zielony szczypiorek, wymieszaj. 

6. Przygotowane wcześniej pierogi przełóż do sosu, delikatnie wymieszaj i przełóż na talerz.

7. Gotowe danie podawaj z sosami.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy słodki150ml House of Asia

Sos sojowy słodki 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos gyoza 250ml House of Asia

Sos gyoza 250 ml

Nowość
Bestseller
Sos Kimchi 150 ml House of Asia

Sos Kimchi 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Kimchi pikantna 50g House of Asia

Pasta Kimchi pikantna 50 g

Nowość
Bestseller
Pasta z czosnku 120g House of Asia

Pasta z czosnku 120 g

Nowość
Bestseller
Pasta z imbiru 120g House of Asia

Pasta z imbiru 120 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI