House of Asia
Azjatycka sałatka z grillowanymi krewetkami House of Asia

Azjatycka sałatka z grillowanymi krewetkami

25 min
2 porcje
łagodne
Krewetki Azjatycka 15-30 minut

Lekka, świeża i pełna smaku – ta sałatka to szybki sposób na egzotyczny obiad. Krewetki w orientalnej marynacie House of Asia robią różnicę. Za przepis dziękujemy Jak ja lubię jeść.

5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

Sałatka:

  • 1 dojrzałe mango pokrojone w kostkę
  • 1 ogórek  pokrojony w kostkę
  • 2 szklanki drobno poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie paski
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 garście orzeszków ziemnych – uprażonych
  • Opcjonalnie: 1/2 czerwonej papryczki chili

Marynata + Krewetki:

  • 1 łyżeczka Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 1 łyżeczka Oleju sezamowego House of Asia
  • ½ łyżeczki Pasty wasabi S&B
  • 12 krewetek obranych
  • 1 ząbek czosnku – starty
  • 1 cm świeżego imbiru – starty
  • Sok z ½ limonki
  • Patyczki do szaszłyków

Sos:

  • 1 łyżka Sosu rybnego House of Asia
  • 1 łyżeczka Oleju sezamowego House of Asia 
  • ½ łyżeczki Pasty wasabi S&B
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania

  1. Poszatkowaną kapustę włóż do miski i posyp lekko solą. Ugnieć dłonią i odstaw na kilka minut, aż kapusta zmięknie i puści sok. Odciśnij nadmiar płynu.
  2. Połącz składniki marynaty, dodaj krewetki i odstaw na 10–15 minut. Następnie krewetki nadziej na patyczki i grillujemy na patelni po ok. 1–2 minuty z każdej strony.
  3. Wymieszaj ze sobą składniki na sałatkę. Tuż przed podaniem wmieszaj ją z sosem i ułóż na talerzach. Na wierzchu połóż grillowane krewetki. Dekorujemy kolendrą i orzeszkami.

Tu kupisz nasze produkty