House of Asia
Sałatka azjatycka z makaronem ryżowym House of Asia

Sałatka azjatycka z makaronem ryżowym

15 min
4 porcje
lekko pikantne
Ryba Makaron Warzywa Grzyby do 15 minut

To szybki przepis pełen smaku i kolorów. Idealny na lekki lunch lub kolację, kiedy chcesz zjeść coś innego niż zwykle – zdrowo, aromatycznie i bez glutenu. Makaron vermicelli, warzywa, łosoś i obłędny sos na bazie miso – nie potrzebujesz niczego więcej!

5 / 5. Ilość głosów: 322

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 100 g Bezglutenowego makaronu Vermicelli House of Asia
  • 20 g Grzybów Mun krojonych House of Asia
  • 50 ml Sosu Teriyaki House of Asia
  • 1 łyżka Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia
  • 100 g kalafiora zblanszowanego, pokrojonego na różyczki
  • 50 g brokuła zblanszowanego, pokrojonego na różyczki
  • 50 g marchewki pokrojonej w słupki
  • 50 g szczypiorku drobno pokrojonego
  • 1/2 cebuli czerwonej pokrojonej w piórka
  • 200 g łososia
  • Sól i pieprz czarny do smaku

Sos:

  • 1 łyżka Pasty Miso Shiro jasnej House of Asia
  • 1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia
  • 1 łyżeczka Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 2 łyżki Octu ryżowego House of Asia
  • 2 łyżki Oleju sezamowego House of Asia
  • 1 łyżka Soku z limonki House of Asia
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przełóż do dużej miski i potnij na mniejsze kawałki.
  2. Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Połącz wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszaj.
  4. Łososia zamarynuj w sosie teriyaki i upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Wyjmij i pozostaw do wystudzenia. Następnie, poszarp go za pomocą widelca i przełóż do miski z makaronem. Dodaj pozostałe składniki sałatki, polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj. Dopraw w razie potrzeby solą i świeżo mielonym pieprzem.

Tu kupisz nasze produkty