House of Asia
Zupa Ramen z wołowiną i Wakame Mateusz Krojenka House of Asia

Zupa Ramen z wołowiną i Wakame

20 min + 6h gotowania bulionu
1 porcje
łagodne
Makaron Warzywa Japońska Grzyby Wieprzowina 15-30 minut

Przygotuj z nami japoński specjał zupę ramen z wołowiną, aromatycznymi grzybami Mun oraz wodaorostami Wakame. Za przepis dziękujemy Mateuszowi Krojenka.

5 / 5. Ilość głosów: 235

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 opakowanie Makaronu Ramen House of Asia
  • 30 ml Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 20 g Suszonych grzybów Mun House of Asia
  • 1 łyżeczka Wodorostów Wakame House of Asia
  • 1 kg wołowiny – szponder z kością
  • 2 litry wody
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mały por
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżki soli
  • 3 jajka
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem drobno posiekana
  • 1 świeża papryczka chilli drobno posiekana

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej 3 litry wody. Wołowinę umyj i umieść w garnku.
  2. Marchewkę, pietruszkę umyj, obierz razem z czosnkiem, imbirem i również umieść w garnku razem z porem.
  3. Dodaj ziarna pieprzu, sól i wodorosty Wakame. Bulion gotuj na małym ogniu przez około 6 godz. 30 min przed końcem dodaj sos sojowy jasny.
  4. W tym czasie gdy bulion się gotuje ugotuj jajka na twardo.
  5. Grzyby Mun zalej wrzątkiem i zostaw pod przykryciem na 5 minut, aż napęcznieją.
  6. Opakowanie makaronu gotujemy przez 3 min od momentu wrzucenia do wrzątku.
  7. Gdy bulion mamy już gotowy wyciągamy mięso wyciągamy kości i kroimy w plastry.
  8. Do miseczki nakładamy makaron następnie dodajemy 3 plastry mięsa, ugotowane jajko, dymkę oraz chilli. Wszystko zalej bulionem. Smacznego!

Tu kupisz nasze produkty