Krewetki w sosie Mango chutney



Krewetki w sosie Mango chutney Flymetothespoon House of Asia

Odkryj proste i super smaczne danie, które zrobisz w zaledwie 20 minut. Flymetothespoon przychodzi z przepisem na krewetki w nowym sosie House of Asia – Mango chutney. Przekonacie się o jego fantastycznym smaku.

Składniki

·       ½ słoika Mango chutney sos słodko-pikantny House of Asia

·       20 obranych, rozmrożonych krewetek

·       garść świeżej kolendry

·       łyżka uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca

·       ½ limonki

Składniki na marynatę do krewetek:

·       1 łyżeczka Sosu chili Sambal Oelek House of Asia

·       1 łyżeczka Sosu sojowego jasnego House of Asia

·       1 łyżka oliwy

·       1 łyżeczka mielonej kolendry

Składniki na ryż:

·       2 łyżeczki Octu ryżowego House of Asia

·       ½ szklanki ryżu jaśminowego

·       1 łyżka cukru lub erytrolu

·       ½ łyżeczki soli

·       ¼ szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania

1. Składniki marynaty wymieszaj i włóż do niej krewetki.

2. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, po tym czasie wymieszaj z wodą, solą, octem i erytrolem.

3. Krewetki podsmaż na patelni po około 3 minuty z każdej strony. Dodaj mango chutney, wymieszaj i smaż jeszcze 2 minuty.

4. Wyłóż ryż, na wierzchu ułóż krewetki w sosie. Posyp kolendrą i orzechami nerkowca, skrop sokiem z limonki.