Kurczak Kung Pao z cukinią i ryżem



Kurczak Kung Pao z cukinią i ryżem House of Asia

Kung Pao to wyjątkowe danie wywodzące się z kuchni syczuańskiej, które wypełnione jest smakowitym sosem oraz chrupiącymi orzeszkami. Przepis stworzony we współpracy influencerem Anita.79.79, wzbogacony został również o cukinię. Smacznego!

Składniki

  • 100 g pasty Kung Pao
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 300 g ryżu do sushi
  • 20 g sezamu czarnego
  • 400 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cm imbiru drobno posiekanego
  • 1 papryczka chili drobno posiekana wg uznania
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 300 g orzechów ziemnych
  • 1 papryka czerwona pokrojona w słupki
  • 1 cukinia pokrojona w plastry
  • 250 ml wody
  • Sól, pieprz do smaku

Do podania:

  • Sezam
  • Natka pietruszki
  • Szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Do miski włóż pierś z kurczaka, dopraw ją solą i pieprzem, a następnie oprósz 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego i podsmaż mięso.
  2. Ryż do sushi przygotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie dodaj czarny sezam i uformuj kulki.
  3. W woku rozgrzej pozostały olej i podsmaż imbir, czosnek, chili i cebulę. Po chwili dodaj cukinię i duś całość, aż cukinia będzie prawie gotowa.
  4. W miseczce wymieszaj wodę z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszankę wlej do woka. Dodaj kurczaka, paprykę, sos sojowy, ocet ryżowy, pastę Kung Pao, cukier oraz orzechy ziemne.
  5. Gotowe danie podawaj z ryżem, posypane sezamem, natką pietruszki i szczypiorkiem.