Kurczak w paście miodowo-czosnkowej ze smażonym makaronem Wantabite



Kurczak w paście miodowo-czosnkowej ze smażonym makaronem Wantabite House of Asia

Kurczak w paście miodowo-czosnkowej ze smażonym makaronem to błyskawiczny przepis na obiad. Poznajcie patent Want a bite na chrupiącego kurczaka.

Składniki

50 g Pasty Miodowo-czosnkowej House of Asia

100 g Makaronu instant pszennego House of Asia

Biały sezam House of Asia

3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

240 g udka z kurczaka, bez kości (ze skórą)

2 ząbki czosnku drobno posiekanego

1 cm imbiru drobno posiekanego

1 łyżeczka cukru,

1/3 łyżeczki soli

40 g zielonej papryki

olej do smażenia

sól, pieprz

Opcjonalnie: papryczka chili.

 

Sposób przygotowania

1. Do miski włóż udka z kurczaka. Dodaj czosnek, imbir, sos sojowy, cukier i sól. Dokładnie natrzyj mięso w marynacie. Odstaw na 5 min.

2. W międzyczasie przygotuj makaron instant House of Asia według instrukcji.

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i połóż kurczaka od strony skóry*. Smaż z dwóch stron, aż skórka się zarumieni, a mięso będzie ładnie spieczone.

4. Na koniec dodaj 2 łyżki pasty miodowo-czosnkowej. Za pomocą pędzelka lub łyżki rozsmaruj pastę i podsmaż jeszcze przez chwilę. Kurczaka przełóż na talerz.

5. Na tej samej patelni podsmaż makaron.

6. Dodaj pokrojoną w paski paprykę lub inne warzywo.

7. Dodaj resztę pasty miodowo-czosnkowej. Podsmażaj, cały czas mieszając. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

8. Przełóż makaron na talerz i ułóż na nim pokrojonego kurczaka.

9. Całość posyp białym sezamem i opcjonalnie świeżym chili.

*TIP: Aby skórka była bardziej chrupiąca, dociśnij mięso za pomocą patelni lub garnka.