Kurczak z mango i czerwonym curry to pyszne tajskie danie dla miłośników ostrych smaków. Wykorzystanie orzeźwiającej trawy cytrynowej, limonki, słodkiego mango oraz ostrej pasty curry nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru i smaku. Smacznego!
Składniki
Sałatka:
Przygotowanie marynaty do kurczaka:
|
Sposób przygotowania
- Szalotkę pokrój w piórka, podsmaż chwilę na patelni.
- Dodaj pastę curry, przyprawy, starty imbir, czosnek i mleczko kokosowe ciągle mieszając.
- Dodaj trawę cytrynową pociętą na małe kawałki (kroić pod skosem).
- Mango obierz i podziel na plastry. Ułóż na talerzu, polej sokiem z limonki. Posyp kolendrą i odstaw.
- Następnie pokrój kurczaka w paski i przygotuj panierkę.
- Połącz roztrzepane jajko z sosem sojowym, posiekanym imbirem i czosnkiem.
- Kurczaka w panierce usmaż na oleju lub upiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
- Podawaj z makaronem ryżowym.
|