Kurczak z mango i czerwonym curry



Kurczak z mango i czerwonym curry house of asia

Kurczak z mango i czerwonym curry to pyszne tajskie danie dla miłośników ostrych smaków.  Wykorzystanie orzeźwiającej trawy cytrynowej, limonki, słodkiego mango oraz ostrej pasty curry nadaje potrawie niepowtarzalnego charakteru i smaku. Smacznego!

Składniki

Sałatka: 

Przygotowanie marynaty do kurczaka:

Sposób przygotowania

  1. Szalotkę pokrój w piórka, podsmaż chwilę na patelni.
  2. Dodaj pastę curry, przyprawy, starty imbir, czosnek i mleczko kokosowe ciągle mieszając.
  3. Dodaj trawę cytrynową pociętą na małe kawałki (kroić pod skosem).
  4. Mango obierz i podziel na plastry. Ułóż na talerzu, polej sokiem z limonki. Posyp kolendrą i odstaw.
  5. Następnie pokrój kurczaka w paski i przygotuj panierkę.
  6. Połącz roztrzepane jajko z sosem sojowym, posiekanym imbirem i czosnkiem. 
  7. Kurczaka w panierce usmaż na oleju lub upiecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
  8. Podawaj z makaronem ryżowym.