Łosoś teriyaki z ziemniakami z airfryera

Masz ochotę na coś innego niż klasyczny łosoś z cytryną? Ten łosoś teriyaki z chrupiącymi ziemniakami z airfryera to idealne połączenie kuchni azjatyckiej z domowym comfort foodem! Wystarczy kilka składników, 10 minut w airfryerze i… masz obiad, który pachnie jak z dobrej restauracji!

Liczba porcji: 2

Czas: 25 min

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Filet z łososia pokrój na 2 porcje, oprósz solą, pieprzem, posyp skórką limonki i skrop olejem. Odstaw na kilka minut.
  2. Ugotowane ziemniaki delikatnie natnij, następnie oprósz solą i przyprawą do kuchni japońskiej, posyp czosnkiem oraz skrop olejem.
  3. Ułóż łososia i ziemniaki w szufladzie airfryer’a i wstaw na 160°C na 10 minut. Podczas pieczenia smaruj łososia sosem teriyaki. Możesz też upiec danie w piekarniku, ustawiając te same parametry.
  4. Gotowe danie posyp sezamem i szczypiorkiem.